ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

16 saker vi vet om explosionerna i Thailand

Åsa Larsson/Hugo Ewald · 11 Aug 2016
Uppdaterad 12 Aug 2016
Totalt 9 explosioner har ägt rum i fyra olika städer.

Totalt 9 explosioner har ägt rum i fyra olika städer. Foto: Metro/Munir Uz Zaman/AP/TT


Totalt 9 explosioner har ägt rum i Thailand under torsdagen och natten till fredagen. Det här är vad vi känner till i nuläget.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Under natten ska ska minst 9 explosioner ha ägt rum i olika städer i Thailand. Minst fyra personer har dödats, enligt nyhetsbyrån AFP.

2. Två bomber detonerade klockan halv tio och klockan tio lokal tid på turistorten Hua Hin i Thailand.

3. En thailändsk kvinna har mist livet och minst 19 personer är skadade, bland dem även utländska turister.

4. Bomberna hade gömts i blomkrukor 50 meter från varandra och exploderade med omkring en halvtimmes mellanrum.

5. Enligt UD finns ännu inga uppgifter om att svenskar skulle finnas bland offren.

6. Enligt resebyrån Apollo har man 17 resenärer från Sverige, Danmark och Norge i området runt Hua Hin. Bolaget sökte under torsdagskvällen efter mer information om dessa. Vare sig Fritidsresor eller Ving har resenärer i området.

7.  Vem som utfört dåden är ännu oklart. 

8. Tidigare under dagen inträffade en explosion på en marknad i Trang-provinsen. En man i 50-årsåldern omkom och fem personer skadades, enligt thailändsk press.

9. Enligt BBC är "tvillingbomber" en vanlig metod i södra Thailand där det pågår oroligheter. Först spränger man en bomb och därefter, när polis kommer till platsen, så spränger man ytterligare en.

10. Svenskar i Thailand uppmanas av UD att kontakta sina anhöriga och följa lokala myndigheters anvisningar. 11. Vid 4-tiden svensk tid hördes två nya explosioner i Hua Hin. 12. Senare kom fler explosioner att höras även i andra städer i landet. Två explosioner i Phuket och två i Surat Thani ska ha hörts. 13. En av explosionerna i Phuket ska ha hörts i anslutning till den populära stranden Patong. Enligt polisuppgifter till Reuters ska en person ha skadats. 14.  Bomberna i Surat Thani ska ha krävt en persons liv. En av bomberna exploderade utanför sjöpolisens kontor och en vid den vanliga polisens lokaler. Explosionerna ägde rum med en halvtimmes mellanrum. 15. Premiärminister Prayut Chan-O-Cha manar till lugn. Till journalister i Bangkok säger han att bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, enligt AFP. 16. Enligt thailändsk polis har händelserna ingenting att göra med terrorism. –   Vi vet säkert att händelserna inte har någon koppling till någon slags terrorism. Det är i själva verket lokalt sabotage, och vi försöker att hitta de skyldiga, säger den thailändska polisens talesperson Krisana Pattanacharoen enligt Reuters.

►LÄS MER: "Vi hörde att det small och folk kom springandes"

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson/Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro