ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

16 till sjukhus efter oroligheter under fotbolls-EM

TT · 16 Jun 2016
Uppdaterad 16 Jun 2016
Fransk polis fick använda tårgas och pepparspray mot engelska fotbollsfans i staden Lille.

Fransk polis fick använda tårgas och pepparspray mot engelska fotbollsfans i staden Lille. Foto: TT/AP/Darko Vojinovic


Fransk polis har använt tårgas och pepparsprej mot engelska fotbollsfans i staden Lille och 36 personer har gripits. I Moskva har den franska ambassadören kallats till samtal om de "antiryska" stämningarna under EM.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen använde fransk polis tårgas och pepparsprej för att skingra engelska fotbollsfans nära tågstationen i staden Lille. Enligt ett uttalande från polisen greps 36 personer under dagen, och 16 personer fick föras till sjukhus, enligt Reuters.

Polisen ingrep efter att fans hade börjat springa i olika riktningar efter att en detonation, med oklart ursprung, hade skett.

En reporter vid nyhetsbyrån AFP såg sjukvårdspersonal göra vad som såg ut som hjärtmassage på en person, vars nationalitet är okänd.

Hetsade mot ryssar

Det finns en del supportrar för England och Wales i Lille. De båda länderna möts i en match i närliggande staden Lens på torsdagen. Samtidigt hade Ryssland match i Lille mot Slovakien på tisdagen. Ryssland förlorade, men det ska inte ha blivit bråk på stadion, enligt nyhetsbyrån AFP.

Efter matchen kom ryska supportrar ut på stadens gator, där engelska och walesiska supportrar slagit följe. En del av dem — ett par hundra — skanderade antiryska ramsor och hetsade mot ryssarna, enligt The Guardian.

I samband med detonationen ska supportrarna ha börjat jaga varandra. Då bröt polisen in med tårgas och pepparsprej.

"Inte fans som gjorde det"

Tidigare under dagen pratade TT med några ryssar i Lille som hoppades på lugn.

- Vi har kommit för en fest, inte ett krig, sade ryske Alexej, från Kirov, 90 mil nordost om Moskva.

Han och hans kompisar fördömer starkt det som skedde i Marseille, där fans drabbade samman i flera dagar inför mötet mellan England och Ryssland och där ryska supportrar direkt efter slutsignalen tog sig in på en engelsk läktarsektion för att slåss.

- Det var inte fans som gjorde det. Det var huliganer, både ryska och brittiska.

Samtal med ambassadör

I Ryssland har Frankrikes ambassadör kallats till samtal om de "antiryska" stämningarna under turneringen vilka eventuellt skulle kunna skada relationen mellan de två länderna.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har anklagat fans från andra länder för provocerande handlingar under turneringen, som att trampa på den ryska flaggan.

Sent i tisdags kväll och under onsdagen försökte polisen snabbt slå till mot allehanda småbråk för att undvika kravaller. Minst fyra ryssar kommer att deporteras efter att ha gripits.

- Två av ryssarna togs i går kväll under ett slagsmål i Lille och två efter att ha hittats berusade i en bil, med vapen, sade en polistalesman i staden.

Vapnen i fråga ska ha varit träklubbor, enligt poliskällor till Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro