ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

1600 gripna vid demonstrationer i Ryssland

Filip Joelsson · 5 Maj 2018
Uppdaterad 5 Maj 2018
Putinkritikern och den ryske oppositionsledaren Alexsej Navalnyj greps under lördagen i Moskva, under en demonstration mot Vladimir Putin.

Putinkritikern och den ryske oppositionsledaren Alexsej Navalnyj greps under lördagen i Moskva, under en demonstration mot Vladimir Putin. Foto: IBL


Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits av polis vid en massiv demonstration mot president Vladimir Putins regim. Ytterligare 1600 personer ska ha gripits vid demonstrationerna runt om i Ryssland, uppger Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Putinkritikern och den ryske oppositionsledaren Alexsej Navalnyj greps under lördagen i Moskva, under en demonstration mot Vladimir Putin.

Tidigare i veckan uppmanade Navalnyj alla invånare i Ryssland som inte står upp för Putins regim att ta till gator och torg för att protestera under banderollen ”han är inte vår tsar”.

– Vi kommer att tvinga myndigheterna, som består av svindlare och tjuvar, att visa hänsyn till de miljontals medborgare som inte röstade för Putin, ska Navalny ha sagt innan lördagens demonstrationer, uppger Reuters.

Valet av tidpunkt för demonstationerna, som skedde i ett flertal städer runt om i Ryssland under lördagen, handlar om att Putin officiellt blir invald som president i ytterligare sex år från och med måndag, efter att ha vunnit valet tidigare i år. Ett val som av experter kritiseras för att inte vara demokratiskt.

– Man kan kalla det för ett hybridval. Demokratiskt till formen men det saknar demokratins substans. De demokratiska institutionerna har tömts på sitt innehåll, har Martin Kragh, programchef för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram, tidigare sagt till Metro.

LÄS MER
Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin

Vid lördagens demonstrationer greps, utöver Navalnyj, ytterligare uppemot 1600 demonstranter, enligt Reuters.

Aleksej Navalnyj har gripits av rysk polis vid flera tillfällen tidigare i samband med Putin-kritiska demonstrationer. Han har tidigare suttit fängslad för förskingring. En dom som hans anhängare menar var ett politiskt beslut, för att hindra honom från att ställa upp vid ryska presidentval.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro