ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

17 000 drabbas hårt när sjukregler ändras

TT · 8 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: ADAM IHSE/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Många oroas nu över vad som ska hända med deras ekonomi. Av de närmare 17 000 som förlorar sin ersättning den 1 januari kommer många att hamna hos Arbetsförmedlingen för att gå en tre månaders arbetslivsintroduktion med aktivitetsstöd.Det kan innebära ett hårt slag mot ekonomin. De som inte har rätt till a-kassa är garanterade drygt 4 900 kronor i månaden, vilket är en tredjedel av vad många får i sjukpenning. Och det är inte säkert att aktivitetsstödet kan betalas ut i tid efter nyår.– Vi kan inte garantera någonting, men vi gör allt vad vi kan för att ingen ska bli hängande i luften på grund av Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, säger försäkringsdirektör Svante Borg på Försäkringskassan.Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försvarar reformen.– Det finns inga perfekta stora reformförändringar som alltid blir rätt direkt. När detta väl är på plats vill jag höra den som vill tillbaka till det som var tidigare.

Nya reglerna: Carina blir utan ersättning

I tre år har Carina Semb, 45, varit sjukskriven. Men till nyår blir hon utförsäkrad enligt de nya reglerna. När hon sedan får ut sin ersättning från a-kassan vet hon inte.– I sammanhanget kanske jag är lyckligt lottad, jämfört med dem som till exempel är helt sjukskrivna. Cancersjuka som helt förlorar sin ersättning. Att regeringen kallar det här för ”reform” är ett slag i ansiktet på alla, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro