ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

17 891 barn i Göteborg lever i fattigdom just nu

Anna Andersson · 15 Mar 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
Vart femte barn i Göteborg lever i fattigdom. Nu kräver Rädda Barnen att kommunen agerar. – Något vi märkt av är bland annat att allt fler skolor hör av sig och vill att vi erbjuder läxhjälp. Det är något som alla barn har rätt till, även de  som inte hör av sig till oss, säger Åsa Ekman vid Rädda Barnen i Göteborg. 

Vart femte barn i Göteborg lever i fattigdom. Nu kräver Rädda Barnen att kommunen agerar. – Något vi märkt av är bland annat att allt fler skolor hör av sig och vill att vi erbjuder läxhjälp. Det är något som alla barn har rätt till, även de  som inte hör av sig till oss, säger Åsa Ekman vid Rädda Barnen i Göteborg.  Foto: Christina Blom


Barnfattigdomen i Göteborg har ökat med över 1 700 barn sedan förra rapporten. Rädda Barnen: Beslutsfattarna måste ta reda på varför.

klar

Artikellänk är kopierad

Rädda Barnens årliga rapport om barnfattigdom visar dystra siffror. 

18,8 procent av alla barn i Göteborg lever i familjer som antingen har en låg inkomststandard eller är beroende av försörjningsmedel. Totalt rör det sig om 17 891 barn – vilket är en ökning med 1 712 barn sedan förra årets rapport.

Den grupp som ökat mest är barn till ensamstående föräldrar.

– Den gruppen är tre gånger så stor som andra grupper, säger Åsa Ekman vid Rädda Barnen i Göteborg.

För att ta reda på hur stadsdelarna arbetar med att bekämpa barnfattigdomen har Rädda Barnen börjat med en kartläggning som beräknas bli klar senare i vår. Dessutom pressar man nu kommunen på att ta till åtgärder.

– De måste titta på vad som ligger bakom och vad konsekvenserna blir för barnen. Vi vet exempelvis enligt forskning att barn i fattigdom bland annat löper större risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Åsa Ekman.

Anna Johansson (S), kommunalråd och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, är medveten och säger sig också veta vad problemet beror på. Men än så länge har ingen handlingsplan tagits fram. 

– Men vi håller på att ta fram ett yrkande till kommunstyrelsen för att kunna arbeta med det på ett bättre sätt, säger hon och fortsätter:

– Det handlar mycket om föräldrars möjligheter att få jobb. Och det arbetar vi mycket med i bland annat stadsdelarna och inte minst genom vuxenutbildningsinsatser. Men sedan så är uppkomsten av barnfattigdom mycket statlig politik, sådant vi inte kan göra så mycket åt, säger Anna Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro