ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

17-åriga Haiv tillfångatogs av IS – såldes som sexslav och våldtogs

Åsa Larsson · 4 Okt 2015
Uppdaterad 4 Okt 2015
17-åriga Haiv hölls fången i två månader.

17-åriga Haiv hölls fången i två månader. Foto: SVT


Kvinnor som återvänder från IS fångenskap vittnar om fruktansvärda övergrepp – SVT har talat med 17-åriga Haiv som våldtogs upprepade gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

Yazidiska kvinnor lider svårt under IS välde och utnyttjas som sexslavar. De köps och säljs och nu kämpar hjälporganisationer för att köpa loss så många de kan, men tusentals kan vara kvar i fångenskap, rapporterar SVT nyheter.

– Jag såldes två gånger och männen våldtog mig om och om igen. Om jag inte gjorde som de sade slog de mig med en elkabel, berättar 17-åriga Haiv.►LÄS MER: Kayla, 26, hölls som fånge av IS

Hennes familj gav aldrig upp hoppet och lyckades till slut få henne fri. Nu befinner Haiv sig i den kurdiska delen av Irak och kan berätta om det fruktansvärda som hon lämnat bakom sig.

– En tid fanns en 12-årig flicka i samma hus som jag. Vi var inlåsta i två olika rum, men jag glömmer aldrig hennes rop på hjälp när männen våldtog henne. Hennes rädda skrik nådde ändå upp till himlen, berättar Haiv.►LÄS MER: Yazidiska flyktingar till Metro: Världen måste stoppa folkmordet

Den yazidiska minoriteten är hårt drabbad av terrorgruppen IS härjningar – när deras hem i Sinjarbergen attackerades så mördades männen och kvinnorna togs som slavar.

– Omvärlden har glömt bort oss. Våra röster hörs inte längre. Tusentals kvinnor och män finns fortfarande i IS-våld och vi lyckas bara få hem några varje vecka, säger hjälparbetaren Erivan Mehdi Haji till SVT.

Här kan du se inslaget på SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro