ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

17-åring åtalas – misstänks ha skjutit man i huvudet på pizzeria

Annica Ögren · 30 Okt 2018
Uppdaterad 30 Okt 2018
Mordet var en hämndaktion för ett tidigare mord i ett garage i Rinkeby som skedde på nyårsafton.

Mordet var en hämndaktion för ett tidigare mord i ett garage i Rinkeby som skedde på nyårsafton. Foto:  SÄNNÅS PER-OLOF / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Nu väcks åtal mot en 17-årig man som misstänks för mordet i januari då en man sköts ihjäl på en pizzeria i Rinkeby i västra Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan var runt 18.30 den 8 januari när flera maskerade män klev in på pizzerian och sköt en man i 25-årsåldern i huvudet. Många av restaurangens middagsgäster blev vittnen till händelsen, bland annat barnfamiljer.

Mordet var en hämndaktion för ett annat mord i ett garage i Rinkeby en vecka tidigare, enligt åklagare Olof Calmvik.

– Det är en tydlig motivbild och det här är en del i en pågående gängkonflikt, mordet är en hämnd för ett tidigare mord, säger han.

17-åring åtalas

Nu väcks alltså åtal mot en 17-årig man som misstänks för mordet den 8 januari, då den unga mannen endast var 16 år gammal.

– Nu väcker vi åtal mot en person som gärningsman, och det är den person som från vår sida utfört gärningen och vi kan nu styrka att den här personen har begått brottet, säger Olof Calmvik.

Åklagaren säger att åtalet till stor del bygger på filmer från polisens övervakningskameror.

– Det här är en omfattande utredning och polisen har säkrat en mängd bevisning och mycket filmmaterial.

Den unga mannen satt häktad mellan februari och april, men blev sedan omhändertagen av Socialtjänsten. Mannen häktades igen den 25 september.

Tidigare har ytterligare tre personer frihetsberövats misstänkta för inblandning i mordet. Alla misstankar mot de övriga personerna som varit föremål för utredningen är dock avskriva nu, enligt åklagaren.

”Innehaft en kulsprutepistol”

När det gäller straffvärdet anser han att det är troligt att 17-åringen får sluten ungdomsvård.

– Han är 17 år idag och var 16 år vid tillfället för brottet, det ligger nära till hans att man får sluten ungdomsvård. Men för en vuxen person pratar vi ett straffvärde på livstid fängelse, i 18 år.

17-åringen åtalas även för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Vapenbrottet är att han dels innehaft mordvapnet och hanterat det, och att han innehaft en kulsprutepistol under vintern 2018 fram till i mars månad. Det vet vi utifrån beslag som vi har gjort, säger Olof Calmvik.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro