ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

17-åringen: Vi ville busa eller jävlas

TT · 31 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

På måndagseftermiddagendrog rättegången igång mot de fem tonårspojkar som överlevde skottdramat på en gård utanför Rödeby i oktober.

En 15-årig pojke dog och en i dag 17-årig pojke skottskadades svårt. Rättegången har blivit uppskjuten en gång på grund av hans hälsotillstånd.Samtliga fem har åtalats för hemfridsbrott, eftersom de kom objudna mitt i natten till den ensligt belägna gården. Den skottskadade 17-åringen och en 15-åring är åtalade för att långt före skottdramat, i december 2006, ha klottrat ner en bil på gården.Sjuttonåringen är dessutom åtalad för ytterligare trakasserier mot familjen: dödshot mot familjens son och förföljande av honom med moped, sparkar mot bilen och öppnande av bildörrar under körning samt hot mot mamman i familjen med en träpåk.

Dömd på förhand, anser advokat

Den skottskadade 17-åringens advokat Christer Holmqvist tänker uppmana domstolen att ogilla hela åtalet.

Han hänvisar till Europakonventionen, som bland annat säger att ingen ska dömas på förhand. Det anser han att hans klient har blivit till följd av den omfattande massmedierapporteringen.-Europakonventionen stadgar att man ska få en rättvis rättegång. Ett moment i detta är att man inte ska vara fälld i allmänhetens ögon, säger Christer Holmqvist till TT. Han tänker hänvisa till den praxis som finns i Europadomstolen.-Jag är tveksam till om han kan få en rättvis rättegång med tanke på allt som har stått i tidningarna, säger Christer Holmqvist. Hans klient erkänner annars att han har gjort mycket av det som åklagaren påstår i åtalet, men han kommer inte att medge brott i alla delar. Exempelvis medger 17-åringen att han har kommit till familjens gård mitt i natten, men han nekar till hemfridsbrott som han och de övriga fyra ungdomarna är åtalade för.

Vill ha skadeståndFamiljen vill ha 5 000 kronor i skadestånd från två av ungdomarna, båda 17 år, för att de klottrat ner familjens bil. Dels hade några av familjemedlemmarnas namn sprejats på bilen, dels orden "damp" och "hahaha".Bilen stod i närheten av bostaden, när den sprejades i december 2006.-Det hade hänt en hel del innan, telefonsamtal och internetterror, så det var ingen rolig känsla precis, berättar mamman i familjen. Pojkarna medger skadegörelse, men inte ofredande. Något skadestånd på grund av kränkning vill de inte betala.

"Ville busa"

- Vi ville busa eller jävlas. Vi hade ingenting att göra, säger den skottskadade 17-åringen om sprejningen. Han och hans jämnåriga kompis tog med sig två burkar färg och gick upp till gården genom skogen, en sträcka på ett par kilometer. Det var sent på kvällen och de använde sina mobiltelefoner som ficklampor. Han visste var familjen brukar parkera sin bil eftersom han tidigare kört förbi gården med moped, berättar han.På fråga om han hade några ovänner i familjen, svarar han nej.Han ångrar sig, berättar han för domstolen.

"En rolig grej"Också den andra 17-åringen har svårt att förklara varför bilen sprejades ner.-En rolig grej, kanske, säger han. I dag ångrar han sig jättemycket, berättar han.Inte heller han upplevde någon i familjen som ovän. Han kände ingen i familjen. Familjens advokat Vidar Wahlestedt undrar varför pojkarna gick så långt, två kilometer, på en liten skogsväg i mörkret för att spreja ner just den bilen. Den enda förklaringen han kan komma på är att bilen stod avskilt, så att ingen såg när de gjorde det.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro