ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

17 sjuksköterskor säger upp sig i protest

Tobias Sahlén · 11 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014

Sjuksköterskorna på kardiologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått nog. Lönerna är för låga, anser de. Nu säger 17 av 30 sjuksköterskor upp sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Nygren (sjuksköterskestudent) och Per-Ola Blomgren (sjuksköterska) fotade på Akademiska sjukhuset i Uppsala
Matilda Nygren (sjuksköterskestudent) och Per-Ola Blomgren (sjuksköterska) fotade på Akademiska sjukhuset i UppsalaFoto: Lisa Mattisson

Efter upproret från sjuksköterskestudenterna "Inte under 24 000" har nyutexaminerade sjuksköterskor fått upp lönerna i Uppsala. Nu är ingångslönen för sjuksköterskor 25 000 kronor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, från november förra året.

Däremot har lönerna för sjuksköterskorna som blivit anställda före upproret inte hängt med. Arton sjuksköterskor på avdelning 50F på kardiologen har lägre löner än de nyutexaminerade och nu har de fått nog. Sjutton sjuksköterskor lämnade i fredags in sin uppsägning.

–  Vi är glada för de nyutexaminerade sjuksköterskornas skull. Deras lön går i rätt riktning. Vi har ju ändå en universitetsutbildning och ansvar för liv och död, säger Per-Ola Blomgren, en av sjuksköterskorna som har sagt upp sig.

Men lönen är inte enda anledningen till uppsägningen. Han berättar hur patienter har fått liggsår av att bemanningen är för låg. Det har också förekommit fall som hade kunnat undvikas, enligt Per-Ola Blomgren.

– Vi slåss för sjukvården, inte bara för oss sjuksköterskor, säger Per-Ola Blomgren.

Mikael Köhler, chef för medicin- och thoraxdivisionen på Akademiska sjukhuset, säger att det är som hänt är beklagligt.

– Vi måste såklart kunna erbjuda alla våra sjuksköterskor löner som gör att de vill stanna. Men vår lönesättning ska vara individuell enligt de avtal som finns. Och garantierna som ställts om att alla ska hamna på en viss lönenivå kan vi inte möta.

Vad dessa 17 uppsägningar kommer innebära för Akademiska vill Mikael Köhler ännu inte spekulera i.

– Det är för tidigt att säga det. Vi arbetar kontinuerligt med nyrekryteringar och kommer fortsätta med det.

Kan det bli aktuellt med bemanningsföretag?

– Det vill vi undvika i det längsta. Men blir situationen pressad är det förstås ett alternativ.

Hur ser ni på att de sjuksköterskor som sagt upp sig även anser att de inte kan ge en god sjukvård på grund av hög belastning?

– Det förstår vi och det har varit ansträngt. Men beslut om förändringar som ska förbättra är redan tagna innan det här skedde, säger Mikael Köhler.

Monica Hedström Carlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala, förstår hur sjuksköterskorna tänker.

– Vi ställer oss inte bakom det här, men vi förstod att det skulle ske. Det finns ingen ekonomisk möjlighet att lyfta alla löner samtidigt, men det skulle behövas en plan för hur de ska göra det, säger hon.

I maj går uppsägningstiden för de sjutton sjuksköterskorna ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro