ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

170 meter högt hus byggs i Stockholm

Anders Göransson · 28 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Herzog & de Meuron


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Herzog & de Meuron
Foto: Herzog & de Meuron
Foto: Herzog & de Meuron

Den stora stålgasklockan i Hjorthagen, synlig från stora delar av stan, ska rivas och ge plats för ett ännu större landmärke: Ett spektakulärt, 170 meter högt bostadstorn.– Det blir ett helt unikt boende och en arkitektur av ett slag som inte finns någon annanstans i Sverige, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Det nya huset ska bli cylinderformat - inspirerat av gasklockorna - och rymma närmare 500 lägenheter. Den världskända arkitektbyrån Herzog & d Meuron – som bland att ritat Olympiastadion i

Peking, "Fågelboet" - står tillsammans med Oscar Properties för utformningen.Lägenheterna kommer att vara V-formade, med sovrum i ena änden och vardagsrum i den andra, och utsikten går knappast att klaga på.

I bottenplanen ska det finnas butiker, förskola och annan närservice.

I den lägre stålgasklockan intill ska det bli en konsthall.

Startpromemorian för projektet ska inom kort klubbas i stadsbyggnadsnämnden. Byggstart kan ske tidigast 2012-2013 och innan dess måste gasverksamheten i området avvecklas.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro