ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

18-åring körde ihjäl kvinna på julafton – döms till samhällstjänst

Fredrik Samuelson · 19 Okt 2018
Uppdaterad 19 Okt 2018
Hovrätten dömde på fredagen mannen för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Hovrätten dömde på fredagen mannen för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Foto: Izabelle Nordfjell/TT


Den 18-årige mannen körde ihjäl en kvinna på julafton förra året. Nu skärper hovrätten straffet – han får villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen åtalades för att i 80 kilometer i timmen och mot rött ljus ha kört in i en korsning i Luleå den 24 december förra året. Han körde på en bil och den kvinnliga föraren avled.

– 18-åringen har överträtt två trafikregler av grundläggande betydelse för trafiksäkerheten och han måste haft insikt om att konsekvenserna normalt kan förväntas bli mycket allvarliga om man kör i aktuell hastighet, mot rött ljus, in i en fyrvägskorsning, säger Susanne Lundgren Jonasson, hovrättslagman vid Hovrätten för Övre Norrland, i ett pressmeddelande.

Enig rätt

Hovrätten dömde på fredagen mannen till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst. Det motsvarar fyra månaders fängelse, om fängelse i stället hade valts som påföljd enligt hovrätten. 18-åringen ska också betala skadestånd.

Rätten delade tingsrättens bedömning angående brottet vållande till annans död – men skärpte straffet vårdslöshet i trafik.

– Brottet ska bedömas som grov vårdslöshet i trafik, säger Susanne Lundgren Jonasson i pressmeddelandet.

Rätten var enig i domen.

Ville frikännas helt

Mannen hade överklagat tingsrättens dom från i maj. Med tanke på sin låga ålder och att han tidigare var ostraffad fick han då villkorlig dom och böter för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Mannen förnekade brott och ville frikännas helt. Hans advokat menade att det inte var ställt utom rimligt tvivel att han kört mot rött.

Även åklagaren och kvinnans anhöriga hade överklagat domen. De ville att hovrätten skulle döma honom till minst nio månaders fängelse för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro