ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

18-åring slipper fängelse – trots fem automatvapen i källaren: “Väldigt konstigt

Karl Enn Henricsson · 4 Feb 2019
Uppdaterad 5 Feb 2019
I ett förråd mannen hade tillgång till förvarades fem automatvapen, och nu döms han till skyddstillsyn.

I ett förråd mannen hade tillgång till förvarades fem automatvapen, och nu döms han till skyddstillsyn. Foto: Polisen


I ett förråd hittade polisen fem automatvapen och ammunition. En man åtalades för grovt vapenbrott och nu har han fått sitt straff – skyddstillsyn. Rättsexpert Sven-Erik Alhem är mycket kritisk: Det är precis den här typen av vapen som samhället vill visa är jättefarliga att ha minsta befattning med.”

klar

Artikellänk är kopierad

I januari 2017 larmade en person polisen om att det fanns vapen i ett källarförråd i Stockholmsområdet. Polisen hittade fem automatvapen, magasin och ammunition. Misstankarna riktades mot en då 18-årig man, som hade tillgång till förrådet.

Mannen åtalades i november förra året för grovt vapenbrott. ”Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnen har varit av särskilt farlig beskaffenhet och innehavet avsett flera vapen”, gick att läsa i åtalet.

I förrådet hittade polisen fem automatvapen, magasin och ammunition.
I förrådet hittade polisen fem automatvapen, magasin och ammunition.Foto: Polisen

Mannen har i rätten berättat att han kontaktades av en man som han tidigare hade handlat droger av, och att han blev mer eller mindre tvingad att förvara ”grejer” i förrådet. Han förevisades ett vapen som placerades i förrådet strax före jul 2016. Mannen har även berättat att han inte tänkte på att kontakta polisen för att han var så rädd.

Mannen: Handlade i nöd

Tingsrätten anser att mannens uppgifter ”inte är så pass orimliga att de kan lämnas utan avseende” och kommer fram till att hans ”uppsåt endast omfattar innehav av en helautomatisk kulsprutepistol” – alltså det enda av vapnen han påstod sig ha sett.

Därmed avfärdar rätten mannens påstående om att han handlade i nöd och inte borde dömas alls. Rätten konstaterar att han mycket väl kunde ha kontaktat polisen under tiden som ”grejerna” försvarades i förrådet.

Rätten kommer fram att mannen ska dömas för grovt vapenbrott för den helautomatisk kulsprutepistolen. Straffvärdet är ett års fängelse, men eftersom lång tid förflutit sedan brottet och att mannen vid tillfället bara var 18 år gammal, kommer rätten fram till att det handlar om fyra månaders fängelse.

Mannen menade att han känt sig tvingad att upplåta förrådet åt andra.
Mannen menade att han känt sig tvingad att upplåta förrådet åt andra.Foto: Polisen

Men rätten väger in ett yttrande från frivården där det framgår att mannen ”har haft en positiv utveckling med arbete och prosociala vänner”.

Straffet stannar därför vid skyddstillsyn och en behandling inom frivårdens ramar.

Åklagaren: Kommer inte överklaga

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare, är kritisk mot domen:

– Det är precis den här typen av vapen som samhället vill visa är jättefarliga att ha minsta befattning med. Det är självfallet att han i alla fall haft ett likgiltighetsuppsåt som omfattat flera vapen, säger han.

– Jag tycker domen ser väldigt konstig ut, och jag utgår helt enkelt från att åklagaren kommer att överklaga. Det känns väldigt angeläget att det här prövas i hovrätten.

Åklagare Daniel Insulander hade ärendet i tingsrätten, och meddelar att han inte kommer att överklaga.

– Min uppfattning när vi gick igenom målet i tingsrätten är att han skulle dömas för det som han dömdes för, säger han.

Den 1 januari 2018 skärptes lagen för grovt vapenbrott från minimistraffet ett års fängelse till två års fängelse, vilket gjorde att det blev betydligt lättare att häkta misstänkta om de påträffades med skjutvapen.

”Går efter den gamla lagstiftningen”

– Nummer ett är att det här går efter den gamla lagstiftningen och att han var ung vid tillfället, säger åklagare Daniel Insulander.

– För det andra – det fanns ytterligare misstänkta personer i det här ärendet men de avskrevs på grund av brist på bevis. Det finns uppgifter om att han ska ha utsatts för påtryckning – att han ska ha gjort det här under tvång, men han går ju inte helt brottsfri så att säga.

Metro har varit i kontakt med den åklagare som väckta åtalet, men hon meddelar att hon inte kan besvara frågor just nu. Metro har även sökt mannens advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro