ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

18-åring spred videon från terrordådet i Nya Zeeland – riskerar långt fängelsestraff

Natalie Demirian · 18 Mar 2019
Uppdaterad 18 Mar 2019

Den misstänkte terroristen Brenton Tarrent direktsände terrordådet i Christchurch i 17 minuter på Facebook. Nu riskerar en 18-åring ett långt fängelsestraff för att ha spridit videon vidare, skriver New Zealand Herald.

klar

Artikellänk är kopierad

Videon från terrordådet där 50 personer miste livet fick stor spridning. Facebook uppger till The Guardian att de har raderat 1,5 miljoner videor från terrordådet. Ursprungsvideon togs bort av Facebook efter att ha legat ute i drygt en timme, men då hade redan kopior av klippet hunnit spridas vidare av andra användare från hela världen, och även laddats upp på andra populära sociala medier och plattformar.

En av de som delade videon var en 18-årig man på Nya Zeeland. Han åtalas för att ha spridit sändningen och riskerar nu ett långt fängelsestraff, skriver New Zealand Herald.

Utöver att ha spridit videoklippet ska han också ha publicerat en bild på en av moskéerna och skrivit ”mål avklarat”, samt andra meddelanden som uppmuntrat till våld.

Han riskerar nu maximalt 14 år i fängelse för att ha spridit filmen och maximalt 14 år i fängelse för sin publicering av bilden.

Det finns enligt polisen ingen misstanke om att 18-åringen ska ha varit inblandad i själva terrordådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro