ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

19-åriga kvinnan: "Det känns helt overkligt"

Stefan Wahlberg · 5 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

DOM I går kom domen i fallet där en 19-årig kvinna anklagat två Stureplansprofiler för våldtäkt. Trots att rätten ansåg att hon förmodligen tvingats till sexuella handlingar menar den att det inte går att bevisa att männen våldtagit henne. – Jag känner mig maktlös, det är helt overkligt, säger kvinnan. Nu vill kvinnan berätta med egna ord hur hon upplever situationen, med hopp om att hjälpa andra. Det behövs förändringar i rättssystemet, menar hon. – Varför ska man behöva gå igenom ett sådant helvete efter en våldtäkt? frågar hon. Att sitta i rätten, svara på detaljerade frågor om sitt sexliv och åter möta männen fick henne att känna sig ensam och utlämnad. Efteråt har hon tvingats hantera rykten och snack bakom ryggen.Ångrar du att du gjorde anmälan? – På ett sätt, eftersom det har varit för jävligt, men samtidigt har ju många fått upp ögonen för vad de har gjort mot mig. Jag hatar dem men tycker helt ärligt synd om dem som måste ljuga för sig själva resten av livet. Hon tycker att hon har fått mycket stöd av familj och vänner. Men smärtan går inte att prata bort, säger hon. – Min dotter trodde att vuxenvärlden skulle ställa upp, men hon fick en snabbkurs i hur sjukt det svenska rättssystemet fungerar, säger 19-åringens mamma, som funnits vid dotterns sida under hela rättegången. I dag är 19-åringen sjukskriven men hoppas kunna gå tillbaka till sitt arbete snart. Ännu vet hon inte om hon kommer att orka med att överklaga domen. – Jag skulle vilja göra allt jag kan för att sätta dit dem men det verkar ju inte som det räcker med att jag berättar sanningen, säger hon. Konsekvensen av domen är att killar kan gå ut och våldta medan tjejer som är fulla får skylla sig själva, säger mamman. – Det känns som 1800-tal och det måste väckas en debatt om hur kvinnor blir behandlade.

Tingsrätten: Våldtäkt går inte att bevisa

DOM De två unga krogägare i Stockholm, de så kallade Stureplansprofilerna, friades i går av Stockholms tingsrätt från misstankarna om grov gruppvåldtäkt mot en 19-årig kvinna efter en klubbkväll den 25 mars i år.

Männen och kvinnan var bekanta sedan tidigare och de hade tidigare haft sex med varandra. Den aktuella natten hade de sex med varandra som enligt kvinnan övergick i att hon utsattes för en grov våldtäkt i en lägenhet på Östermalm. Enligt kvinnan ska männen ha våldtagit henne på flera olika sätt, misshandlat och hotat. Hon ska ha skrikit och gråtit och tydligt signalerat att hon ville att de skulle sluta.

I domen menar rätten visserligen att det i stora delar förmodligen gått till ungefär som kvinnan berättat och att hon tvingats till sexuella handlingar, men att det inte går att bevisa att männen, 21 och 25 år gamla, våldtagit kvinnan.

Kvinnan var kraftigt berusad och rättens bedömning är att det kan ha varit så att männen inte uppfattat att kvinnan inte ville ha sex.

De båda männen avböjde under gårdagen att kommentera domen och hänvisar till sina juridiska ombud.

Analys: Sanningen och lagen är olika saker

ANALYS Av domen framgår att tingsrätten anser att det är bevisat att kvinnan har tvingats till samlag genom våld. Detta är enligt lagens definition våldtäkt men för att någon ska kunna dömas för ett brott krävs också att åklagaren kan bevisa att den åtalade har haft ett så kallat subjektivt uppsåt, alltså att han ”med vett och vilja” har begått den kriminella gärningen. I det här fallet anser tingsrätten inte att det är bevisat att de båda männen insåg att kvinnan inte längre ville vara med i den hårdhänta gruppsexakt som hon själv medger att hon från början deltog i frivilligt. Det faktum att ord står mot ord och att kvinnan var rejält berusad gör också att hennes berättelse inte räcker som bevisning för en fällande dom. Vad som är sanning är en sak, vad som är bevisat i en domstol är en annan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro