ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

19-åring åtalas för gruppvåldtäkt i Älvsjö

Lillian Andersson · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Tre män friades av tingsrätten från en gruppvåldtäkt i Älvsjö förra året. Fallet och den friande domen väckte stor uppmärksamhet. Först nu åtalas en fjärde man, misstänkt för grov våldtäkt. – Åtalet väcks nu då han blivit frisk, säger mannens advokat Leif Silbersky.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt åtalet ska 19-åringen först ha tvingat målsäganden till ett vaginalt samlag. Sedan ska han ha puttat flickan mot en sten så hon slog i ryggen och fick blåmärken.

Han misstänks ha dragit ned hennes byxor och trosor, böjt hennes huvud och hållit fast henne under våldtäkten.

Sedan ska två av medgärningsmännen ha "avlöst" honom och 19-åringen knuffat flickan mot ett bord, dragit ned hennes byxor och trosor och hållit fast henne.

Den tredje medgärningsmannen ska, enligt åklagaren, ha sexofredat flickan och stärkt männens uppsåt med hejarop.

Åklagaren anser att 19-åringen och kamraterna utnyttjat att flickan varit drogpåverkad och rädd för männen då hon i mörkret befann sig i skogen på okänd plats och inte kunnat ropa på hjälp.

– Min klient har förnekat brott tidigare och förnekar det alltjämt, säger 19-åringens försvarare, advokat Leif Silbersky. Han kommer lämna förklaringar i tingsrätten hur det hela gått till.

Åtalet mot 19-åringen väcks först nu då hans klient, enligt Silbersky, var sjuk då rättegången mot hans tre kompisar avgjordes i slutet av förra året.

– Åtalet väcks nu då han blivit frisk.

De tre unga männen friades av Södertörns tingsrätt för den misstänkta gruppvåldtäkten i ett skogsområde i Älvsjö söder om Stockholm. Tingsrätten ansåg det oklart vem som gjort vad och i vilken utsträckning det förekommit tvång. Den ansåg också att den 17-åriga flickan inte varit så påverkad att hon befunnit sig i en utsatt situation.

Vad är chanserna för att det här åtalet ska leda till en fällande dom? Är bevisningen bättre?

– Det är ungefär samma bevisning som förra gången, säger kammaråklagare Mathias Lidberg, jag skulle inte väcka åtal om inte bevisningen höll och det fanns tillräckliga skäl till det. Nu ska en ny rätt bedöma i stort sätt samma material som tidigare. 

Med anledning av gärningsbeskrivningen, och att 19-åringen är den som utövat våld, kan man enligt åklagaren dra den slutsatsen att 19-åringen varit den drivande under den misstänkta gruppvåldtäkten.

Åklagaren har överklagat den friande våldtäktsdomen till Svea hovrätt, han vill att alla fyra misstänkta gärningsmän ska åtalas under en och samma rättegång. Först måste rättegången mot 19-åringen avslutas den 25 mars. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lillian Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro