ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

19-åringen rökte spice en gång – blev hjärndöd

Emmelie Wallroth · 20 Okt 2014
Uppdaterad 23 Okt 2014

Foto: Facebookgruppen ”Connor Reid Eckhardt”


klar

Artikellänk är kopierad

Han ska ha rökt spice en gång. Men det var en gång för mycket – och 19-åringen klarade sig inte. Nu sprider hans föräldrar en varning i sociala medier.

Det var en lördag i juli som Connor Reid Eckhardt, 19 i Kalifornien, ska ha rökt den syntetiska drogen spice tillsammans med en vän, vilket flera medier redan rapporterat om.UPPDATERING: Spice-larm i hela Sverige: "Har haft upp emot tre överdoser per dag"

Men Connor somnade och hans hjärna började svälla. Han hamnade i koma och förklarades hjärndöd. I fyra dagar satt Connors föräldrar vid hans sida på sjukhuset innan de fattade beslutet att följa hans önskan om organdonation. Den livsuppehållande vården avslutades.

► Svensk polis varnar för super-spice

Hans mamma, Veronica Eckhardt, är säker på att sonen inte visste hur farlig drogen var.

– Connor ville inte dö. Han ville leva. Han hade allt att leva för, har hon tidigare sagt till LA Times.

​​ Och efter Connors död har hans föräldrar valt att dela med sig av hans historia – för att varna andra för drogen. På facebooksidan ”Connor Reid Eckhardt” delar de med sig av bilder och uppmaningar om donation till en fond de själva startat. Sidan följs i skrivande stund av över 60 000 personer och sprids nu också i Sverige – en bild som delats av en svensk facebookanvändare  har fått över 30 000 delningar. 

Spice ökar bland unga som tar droger i Göteborg

Kai Knudsen är drogexpert och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Bekymret med spice är att det är en sammansättning av massa olika droger i en enda soppa. Och flera av dem som man har undersökt är betydligt starkare och farligare än cannabis, säger han till Metro.

Spice sätter fart på stresshormonet i kroppen och kan leda till att man kollapsar. Man kan också drabbas av kramper och organskador på njurar och lever. ​ ►​Två allvarligt skadade av spice

– När man kollapsar kan man också tappa andningen och gör man det i mer än fyra minuter kan man få hjärnskador. Det var förmodligen det som hände 19-åringen i USA. Det släcker ut hjärnan eller så får man leva med hjärnskador, säger Kai Knudsen.

Livsfarliga drogen fortsätter skörda offer

Enligt honom kommer det ständigt in nya rapporter om spice i Sverige.

– Ja, och det rapporteras hela tiden om nya komponenter i soppan. Många kommer in med medvetslösa med förgiftningar och kräver intensivvård.

På sjukhuset kunde man aldrig konstatera att Connor Reid Eckhardt hade spice i kroppen – blandningen av de olika komponenterna gör drogen svår att spåra, skriver LA Times. Men man fann inga andra droger som tydde på någonting annat och man ska ha hittat ett litet paket med spice i hans ficka.

– Det här är ingen lek, det är på riktigt. Snälla hjälp oss i den här kampen, säger Veronica Eckhardt i ett videoklipp enligt LA Times. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro