ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

19-åringen skryter om hur hon dödar exotiska djur

Karolina Skoglund · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

Foto: 19-åringens Facebooksida.


En 19-åring från Texas väcker just nu vrede på Facebook då hon poserar med exotiska och utrotningshotade djur hon dödat. Enligt Camilla Björkbom, ordförande på Djurens Rätt, är dessa typer av bilder tyvärr vanliga. Nu har en namninsamling startat för att få bort bilderna från Facebook. OBS! Varning för starka bilder längre in i bildspelet.

klar

Artikellänk är kopierad

UPPDATERING: 19-åringen kommer att fortsätta jagaLÄS MER: Jägareförbundet: Bästa sättet att bevara dem är att skjuta dem En 19-åring från Texas har gjort det till "sin grej" att skjuta exotiska och många gånger utrotningshotade djur i Afrika – för att sedan skryta om det genom att posera med dem på sin Facebooksida, som har över 100 000 ”gilla”-markeringar. Bland annat visar hon upp elefanter, flodhästar, zeebror och lejon som hon dödat. Detta har fått djurvänner att rasa. Genom namnunderskrifter försöker de nu få Facebook att ta bort bilderna och ännu hellre att hon ska förbjudas att jaga i Afrika, där hon håller till. Namnunderskrifterna uppgår i skrivande stund till över 94 000. Men även en supportsida, som menar att tonåringen gör helt rätt i att jaga på det sätt hon gör, har startats. Den har i skrivande stund över 47 000 ”gilla”-markeringar och menar att djurrättsaktivister attackerat henne för laglig jakt. Själv hävdar 19-åringen att hennes jagande både hjälper samhället och djuren.

"Att kontrollera den manliga lejonpopulationen är viktig inom stora, inhägnade områden som dessa" skriver hon. 

Camilla Björkbom, ordförande på Djurens Rätt, ser det på ett helt annat sätt. 

– Att det här fått så mycket uppmärsamhet handlar om att är nöjesjakt i sin allra mest oförtäckta form. Men att jaga dessa djur för nöjes skull är ju tyvärr fullt lagligt. Det florerar faktiskt rätt mycket bilder liknande hennes. Trofébilder som tycks ha mer status när det just är utrotningshotade djur, säger hon. 

Att denna typ av jakt på något sätt skulle hjälpa djuren är helt uppåt väggarna, menar hon. 

– Jag har svårt att se att man någonsin kan bevara arter med hjälp av jakt. På samma sätt som det är med varg i Sverige går det inte att bevara arter i Afrika genom att skjuta dem. Men argumenten från dessa människor brukar låta så. Att man skulle dra in pengar för djuren och på så sätt skydda djuren från tjuvjakt. 

Uppmärksamheten som 19-åringen fått just nu tror hon dock är positiv för djuren, eftersom folk nu väljer att protestera högt. 

– Just när det gäller djur som zebror, giraffer och elefanter sticker det för mycket i ögonen och gör för ont i själen för att vara tyst. Mångas drömmar är att se dessa djur i det vilda. Då vill man inte se dem på sådana här trofébilder. För att bevara arterna måste vi skapa respekt för djuren. Detta förmedlar en bild av att djuren är något vi kan utnyttja.

Metro har sökt 19-åringen.  

Foto: 19-åringens Facebooksida.
Foto: 19-åringens Facebooksida.
Foto: 19-åringens Facebooksida.
Foto: 19-åringens Facebooksida.
Foto: 19-åringens Facebooksida.
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro