ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

19 bästa tipsen: Så hittar du studentbostad inför hösten

Linnea Bergman · 13 Jul 2017
Uppdaterad 2 Aug 2018
Många blivande studenter funderar just nu över vart flyttlasset ska gå. Metro tipsar om hur du går tillväga för att hitta studentlyan.

Många blivande studenter funderar just nu över vart flyttlasset ska gå. Metro tipsar om hur du går tillväga för att hitta studentlyan. Foto: Alamy.


Har du blivit antagen till högskola eller universitet? Grattis! Nu gäller det bara att hitta en bra bostad för att kunna börja ditt nya, spännande studentliv. Metro har listat de 19 bästa tipsen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Ställ dig i studentbostadskö

Det första du ska göra när du nu börjar leta bostad är att kolla upp vilka köer som finns på studieorten och ställa sig i den, tipsar Aidin Zandian, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu, en partipolitiskt obunden intresseorganisation för och av unga bostadssökande.– Om än kötiden är lång på många högskole- och universitetsorter är det, det snabbaste sättet att få en egen bostad på.

2. Kontakta studentkåren 

Om du känner dig osäker, kontakta den lokala studentkåren. De vet vilka möjligheter som finns på just orten dit du ska flytta. Aidin Zandian på jagvillhabostad.nu säger att det är många som inte är medvetna om att de kan ta hjälp av kåren.–Här hittar du en lista på studentkårer runtom i Sverige.Flertalet har även förmedling av bostäder i andrahand. Så det är värt att kolla deras hemsida och/eller kontakta dem, tipsar Aidin Zandian. 

3. Sök i sociala medier

Lägg ut en efterlysning på exempelvis din egen Facebook. Gör den gärna personlig med en bild och en kort text om dig själv. Be dina vänner och bekanta dela din efterlysning. Tillsammans har ni ett stort kontaktnät.

4. Använd dig av alla dina kontakter

Har inte mamma en gammal moster som bor i Lund? Hör av dig till henne. Kanske har hon en vän som vill ha en inneboende, eller vet vilken privat värd som du borde vända dig till?– Berätta för alla du känner att du söker bostad. Någonstans kan en ledig lägenhet dyka upp, oftast andrahandskontrakt men det är bättre än ingenting, säger Aidin Zandian.

5. Har din studentstad bostadsgaranti? 

Då kan du få hjälp att hitta en bostad. Kolla upp exakt vad bostadsgarantin innebär, och hör av dig så snabbt som möjligt för att knipa de bästa bostäderna.

Aidin Zandian, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu hjälper till och tipsar höstens blivande studenter om hur de kan hitta en bostad. Foto: jagvillhabostad.nu.
Aidin Zandian, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu hjälper till och tipsar höstens blivande studenter om hur de kan hitta en bostad. Foto: jagvillhabostad.nu.

6. Sök på Blocket och liknande sajter

Här gäller det att lägga ner tid på sin ansökan. Be gärna någon läsa igenom den innan. Stavfel och dålig meningsuppbyggnad är bannlysta. Ofta tittar hyresvärden lika mycket på hur du skriver din annons som vad du skriver. Surfa runt och titta på andra annonser för inspiration. En trevlig bild på dig kan funka. Ta då en enkel porträttbild, absolut inte från en fest eller där du posar för mycket. Var ditt mest städade jag. Ange vilken typ av bostad du är intresserad av, i vilket område och vad du max kan tänka dig att betala i hyra.

7. Skaffa bra referenser

Gärna från tidigare hyresvärdar. Finns inga sådana kanske en arbetsgivare från ett sommarjobb vill ställa upp? Att kunna slå en signal till en person som pratar gott om en potentiell hyresgäst kan vara skillnaden mellan att du får andrahandskontraktet och någon annan får det. Mamma eller pappa är tyvärr aldrig en bra referens. Men kanske en gammal lärare som vet att du är pålitlig?

8. Var försiktig!

Det finns de som vill lura desperata bostadssökande. Betala aldrig in något innan ett kontrakt är påskrivet. Ta gärna med dig en vän eller förälder om du tittar på en lägenhet hos en främling. Hyr inte av en person som verkar skum. Även om det är ovanligt har det hänt att personer blivit våldtagna när de åkt ut för att titta på ett andrahandskontrakt. Tänk på att om erbjudandet verkar för bra för att vara sant så är det oftast det. Googla den potentiella hyresgästen och ta gärna reda på det kompletta personnumret för att kunna kolla upp personen hos Kronofogden om det skulle vara aktuellt.

9. Kontakta privata värdar

Många ställer sig i kö hos kommunerna, men glömmer privata värdar. Där kommunen ofta har ett kösystem kan privata värdar ibland rota fram ett kontrakt om de får en bra känsla för dig.– Privata hyresvärdar tenderar att förmedla delar av sitt bostadsbestånd direkt till hyresgäster så det är helt klart värt att höra av sig direkt genom att skicka ett ansökningsbrev, säger Aidin Zandian, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu.

10. Visa upp ditt bästa jag

När du ringer, presentera dig med för och efternamn, var artig och prata tydligt. Fokusera inte på varför det är synd om dig. Prata istället om varför du är en bra hyresgäst. Säg inte att du vill bo ”varsomhelst” utan ange platser du kan tänka dig. Då framstår det som troligare för hyresgästen att du kommer att bo kvar längre om du väl får en bostad där. Kolla upp innan vilka områden värden har bostäder i. Berätta hur du kommer att klara av hyran. Har du jobbat extra tidigare och tänker skaffa ett liknande jobb, säg det. Eller poängtera att du ska söka lån från CSN.

11. Dissa inte studentkorridorer, att vara inneboende eller att bo i kollektiv

Många drömmer om sin egen lilla etta. Och det kommer. Men som bostadsmarknaden ser ut kan du oftast inte förvänta dig en sådan direkt. Men att bo tillsammans med andra har en speciell sorts charm som du kanske bara har chans att uppleva just nu. Om du får ett rum i en bra studentkorridor kan du mycket väl träffa din nya bästa vän eller pojkvän i rummet bredvid.

12. Gå ihop och leta större lägenheter 

Många vill ha en etta, men det kan vara värre som vill ha en fyra. Ska du och bästisarna flytta till samma studentstad? Leta efter en bostad tillsammans. Tänk på att oftast en person står på kontraktet, vilket kan ge upphov till konflikter om någon exempelvis inte betalar hyran eller plötsligt vill flytta ut. Ett tips är att skriva ett kontrakt om uppsägningstid gentemot varandra.

13. Sök utanför stan 

Som ung vill man gärna bo i centrum. Men om det går mycket bussar eller du har en cykel kan det funka bra att bo utanför stan också. Speciellt om du bor i ett studentområde eller har ett eget litet centrum. Läs på om din nya hemstad och försök hitta de bästa områdena utanför stan där du kan tänka dig att bo.

14. Leta efter ungdomsbostäder

I ungdomsbostäder får du antingen bara bo till en viss ålder, eller så får du bo där hur länge du vill bara du är i en viss ålder när du flyttar in. De här kontrakten kan vara lättare att få än andra kontrakt. Kolla med kommunens växel om de har några sådana eller inte.

Att få nyckeln till sin första bostad är ofta en speciell känsla. Foto: Alamy.
Att få nyckeln till sin första bostad är ofta en speciell känsla. Foto: Alamy.

15. Kika efter korttidskontrakt

Då får bara bo en begränsad tid. Men det kan vara ett bra sätt att bo på till en början.

16. Ställ dig i den kommunala bostadskön även om det verkar hopplöst 

Det kan kännas som att du aldrig kommer att få en bostad om du ställer dig i bostadskön nu. Det kostar en slant varje år och kommer inte att hjälpa dig precis just nu, men ditt framtida jag kan komma att tacka dig för varje dag du stått i bostadskön.– I bästa fall undviker du att efter studenttiden bo i andrahand eller behöva ta strökurser bara för att bo kvar i studentlägenheten. Med ett förstahandskontrakt till en hyresrätt möjliggör du även till ett högre sparande, jämfört med att bo i andrahand som ofta är dyrare, om du vill på sikt köpa dig en bostad, säger Aidin Zandian, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu.

LÄS MER
Professor: "Det finns ingen bostadsbubbla"

17. Kan du köpa en bostad? 

För de flesta unga som ska börja plugga är det här en omöjlighet. Men för de som kommer från en familj med bättre ekonomi kan föräldrarna ibland tänka sig att hjälpa till ekonomiskt för att man ska kunna köpa sin första lägenhet. Om det här är aktuellt, sätt er ner och gör en ordentlig ekonomisk kalkyl kring hur mycket du kan tänkas amortera till föräldrarna varje månad och vad det här kommer att kosta er.

18. Bo på en soffa i början 

Det är mycket lättare att hitta en bostad när du är på plats. Om du känner någon i staden du ska flytta till kan det vara en idé att fråga om du kan få bo på en soffa första veckan, samtidigt som du letar. En del studenter väljer även att bo på vandrarhem den första tiden. Om du bokar exempelvis en vecka direkt kan du ibland få lite rabatt.

19. Köp ett tält

För den som tycker att vandrarhem är dyrt och inte hittat boende när skolstarten drar igång kan det här, kanske lite drastiska rådet, bli aktuellt.– Köp dig ett tält, man vet ju aldrig, det kan komma att behövas i några nätter. Bostadsbristen runt om i landet är rekordhög i år och det kommer tyvärr att synas till högskolestarten. Våra politiker har inte tagit sitt ansvar och planerat tillräckligt med bostäder på över 25 års tid, särskilt bostäder som passar oss unga och studenter, säger Aidin Zandian, förbundsordförande för jagvillhabostad.nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro