ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

19 händelser att ha koll på 2019

Linnea Bergman · 29 Dec 2018
Uppdaterad 7 Jan 2019
Det finns en del hållpunkter som du redan nu kan boka in under 2019.

Det finns en del hållpunkter som du redan nu kan boka in under 2019. Foto: IBL.


Snart är 2018 ett minne blott. Men en del saker känner vi redan nu till om 2019. Metro listar 19 vitt skilda händelser som vi fortfarande har framför oss.

klar

Artikellänk är kopierad

TV-avgiften slopas

När: 1 januari 2019Var: Hela SverigeVarför: Riksdagen har tagit beslut om att den gamla radio-och tv-avgiften ska ersättas av en individuell public service-avgift, något som börjar gälla vid årsskiftet. Efter det kommer tv-avgiften i stället att hamna på skatten.

Avgiftsfri tandvård för alla upp till 23

När: 1 januari 2019Var: Hela SverigeVarför: Efter beslut från regeringen och Vänsterpartiet ska tandvården bli avgiftsfri för alla upp till 23 år. En anledning till förändringen är att många unga studerar eller har osäkra anställningar och att man hoppas att de ändå ska gå till tandläkaren om det är avgiftsfritt.

En nyhet från nästa år är att tandvården blir gratis för alla under 23 år. Foto: IBL.
En nyhet från nästa år är att tandvården blir gratis för alla under 23 år. Foto: IBL.

Skidskytte-VM 

När: 12-23 februariVar: ÖstersundVarför: Passa på att se när världseliten gör upp på hemmaplan i Sverige.

Räntan väntas långsamt börja stiga

När: Under 2019Var: I hela SverigeVarför: Under flera år har det flaggats för höjda räntor. I december gjordes en första höjning som väntas fortsätta i sakta mak 2019. Reporäntan kan påverka hushållens ekonomi och ge en indikator på var svensk ekonomi är på väg.

Protesterna efter beslutet om Brexit har varit många. Men nästa år ser Storbritanniens utträde ur EU ut att bli verklighet. Foto: IBL.
Protesterna efter beslutet om Brexit har varit många. Men nästa år ser Storbritanniens utträde ur EU ut att bli verklighet. Foto: IBL.

En ny regering 

När: Någon gång 2019Var: I hela SverigeVarför: Nyåret tickar närmare utan att en lösning för en ny regering är i sikte. Under 2019 lär Sverige i alla fall tillsist få en ny regering – med eller utan ett extraval i bagaget.

Brexit 

När: 29 mars 2019Var: EU och StorbritannienVarför: För att det den 29 mars  2019 har det gått precis två år sedan Storbritannien ansökte om utträde ur EU. Då kommer landet lämna unionen, något som det varit närmast ändlösa förhandlingar om.

Historisk abdikation i Japan

När: 30 aprilVar: JapanVarför: Under 2019 kommer den japanske kejsaren Akihito, 84, abdikera till förmån för sin kronprins Naruhito, då 58 år gammal. Det blir första gången en japansk kejsare abdikerar på nästan tvåhundra år. Kejsaren hänvisar till sin höga ålder och sviktande hälsa efter att han bland annat opererats för prostatacancer och genomgått en hjärtoperation.

Efter förra årets bröllopsyra i Stobritannien har Meghan Markle visat upp en bebiskula på officiella arrangemang. Foto: IBL.
Efter förra årets bröllopsyra i Stobritannien har Meghan Markle visat upp en bebiskula på officiella arrangemang. Foto: IBL.

Kunglig barnyra i Storbritannien

När: Våren 2019Var: StorbritannienVarför: Om det var kunglig bröllopsyra i Storbritannien förra året när Meghan Markle och prins Harry gifte sig så lär det i stället bli kunglig bebisyra i vår när paret väntas få sitt första barn.

Val i Indien

När: April eller majVar: I IndienVarför: Under 2019 kommer det hållas val i en rad länder runtom i världen. Indien är ett tillväxtland som genomgår stora förändringar just nu och valet där är ett av de val som omvärlden kommer hålla lite extra koll på.

EU-valet 

När: 26 maj 2019Var: Sverige och EUVarför: För att vara med och tycka till om vilka som ska få inflytande över viktiga beslut på EU-nivå. 23-26 maj kommer länderna i EU gå till val för att välja ledamöter till Europaparlamentet. I Sverige ligger valdagen den 26 maj.

75-års-minnet av D-dagen

När: 6 juni 2019Var: Normandie i norra FrankrikeVarför: För den som är intresserad av historia kommer uppmärksammande av årsdagen för när de allierade västmakterna steg i land i Normandie bli något alldeles extra. Bland annat kommer omkring 250 personer att flygas in för att släppas över området iklädda historiska uniformer, precis som skedde för 75 år sedan.

Fotbolls-VM i Frankrike för damer

När: 7 juni-7 juliVar: FrankrikeVarför: För att fotbollsdamerna lär bjuda på en riktig show, och troligtvis har chans att gå längre än när herrarna sist spelade VM i Ryssland sommaren 2018.

Rökförbud på uteserveringar

När: 1 juli 2019Var: Rökförbudet införs på tågperronger, busshållplatser, lekplatser och idrottsplatser samt uteserveringar.Varför: Rökförbudet införs efter ett riksdagsbeslut där målet är ett rökfritt Sverige år 2025.

Platserna där man får ta en cigarett kommer att begränsas 2019. Foto: IBL.
Platserna där man får ta en cigarett kommer att begränsas 2019. Foto: IBL.

Total solförmörkelse

När: 2 juliVar: ArgentinaVarför: Solförmörkelser inträffar lite då och då, men en fullständig solförmörkelse är svårare att pricka in. Om du längtar efter att se en kan du bege dig till Argentina i juli nästa år. Solförmörkelsen gå att se från orter som San Juan, Bragado och Junin, som man relativt enkelt kan ta sig till från Buenos Aires.

Vinfestivalen i Vevey

När: 18 juli-11 augustiVar: Vevey i västra SchweizVarför: Vinfestivaler hålls världen över, men det är få som bara hålls en gång per generation – eller ungefär vart 21:a år. Så är det med vinfestivalen i Vevey som går av stapeln sommaren 2019. 5 000 deltagare samlas i en extravagant utomhusteater med alltifrån vininspirerade danser till dans och musik.

Jubileum för månlandningen

När: 20 juli 2019Var: Månen För att det har hunnit gå 50 år sedan den historiska dagen när Neil Armstrong som första människa satte sin fot på månen. Ett bra tillfälle att återuppleva de ögonblicken för dem som minns dem, och för att låta äldre släktingar berätta.

Titanic lämnade Southampton 10 april 1912. Foto: F.G.O. Stuart/Wikimedia Commons.
Titanic lämnade Southampton 10 april 1912. Foto: F.G.O. Stuart/Wikimedia Commons.

Turism till Titanic

När: 2019Var: På 4 000 meters djup på botten av AtlantenVarför: Turistresorna till världens kanske mest välkända skepp har skjutits upp, men ser ut att bli av nästa år. Nästan en miljon kronor kostar den exklusiva resan som krönts av en tur ner till vraket som sjönk 1912.

Förbud mot att gå upp på Uluru

När: 26 oktoberVar: Södra Northern Territory i Australien.Varför: Är din högsta dröm att gå upp på den 500 miljoner år gamla sandstensmonoliten Uluru, även kallad Ayers Rock, som blivit en symbol för Australien? I så fall gäller det att passa på. I oktober nästa år förbjuds människor nämligen att klättra upp på den kända klippan.

Halva jordens befolkning kommer använda internet

När: Någon gång under 2019Var: Hela världenVarför: Världens största datornätverk beräknas nå en ny milstolpe under 2019 när antalet användare kommer vara över 50 procent av jordens befolkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro