ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

19 kräver SL på pengar för pendeltågsolyckan

John Lindblom · 17 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nitton personer har begärt ersättning för de skador de ådrog sig i samband med pendeltågskrocken i Märsta i somras. Förutom skrubbsår, stukningar och blåmärken ådrog sig vissa passagerare även frakturer och  misstänkta pisksnärtsskador. – Det är väldigt ovanligt med så här många skador på passagerare för en enda incident, konstaterar Monica Ström, försäkringsansvarig på Stockholmståg. Hur stora ersättningar som kommer att betalas ut via SL:s ansvarsförsäkring är oklart.

OVANLIGT HÖGA Dock lär de bli ovanligt höga i de fall där passageraren skadats svårt. Krocken mellan de två pendeltågen i trafik inträffade natten till den 8 juli vid Märsta station. Den blev oerhört kraftig, trots att båda tågen höll väldigt låg hastighet. Reparationerna av vagnarna har kostat 2 miljoner kronor och fortfarande vet man inte om det var signalsystemet eller Stockholmstågens förare som var orsaken till att tågen kom in på gemensamt spår.

SVARTA LÅDAN – Vi har plockat ur den så kallade svarta lådan i de två tågen och även granskat signalsystemet utan att kunna hitta huvudorsaken, kommenterar Bert Myde, trafiksäkerhetschef på Stockholmståg. Enligt SL skickar resenärer ”bara” in mellan 150 och 200 ersätningsanspråk per år för skador de ådragit sig i bussar och på tåg. Under 2005 fick SL in 170. – Det är möjligt att våra SL-bussar är inblandade i många trafikolyckor, men de flesta av dessa gäller ju enklare tillbud, kommenterar Björn Holmberg på SL.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro