ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

19 procents chans att hålla nyårslöftet

Jenny Sköld · 30 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix/Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Hälsan stod som väntat i centrum när svensken rannsakade sig själv inför nyår. Nära hälften av svenskarna ska äta nyttigare i år. Om de nu håller sitt nyårslöfte.

Att äta nyttigare och att börja träna är i särklass de populäraste löftena när svenskarna ska lägga om sin kurs inför det nya året. Däremot har det klassiska sluta-röka-löftet halkat ner på åttonde plats.

Statistiken, som tagits fram av Sifo, visar också att löftena – och förutsättningarna att hålla löftet – ser lite olika ut beroende på hur mycket du tjänar samt var du bor i landet.Om du är hög- eller låginkomsttagare har du till exempel 25 procents chans att hålla ditt löfte. Över hela landet är samma siffra 19 procent.Samvetet när det gäller träning verkar väga tyngre hos både medel- och höginkomsttagare än hos de med låg inkomst. Nästan varannan medelinkomsttagare lovade bättring på träningsfronten inför detta året. Det är tio procentenheter mer än hos låginkomsttagarna. Motsvarande siffra bland de bäst bemedlade är 45 procent. Liknande förhållande mellan svaren hos olika klasser gäller när det gäller att äta mer hälsosamt. Låginkomsttagarna är heller inte lika intresserade av att "stressa mindre" – 4 procent lovade det mot 32 procent av höginkomsttagarna. Däremot svarade 15 procent av låginkomsttagarna att de lovar sig själva att "få bättre koll på sin ekonomi" mot 10 respektive fem procent bland medel- respektive höginkomsttagare.Storstadsbor är överrepresenterade när det gäller löften om bättre hälsa som att "äta mer hälsosamt" och "sluta röka eller snusa" men även löftet om att byta jobb och att få bättre koll på ekonomin. Fler ute i övriga landet än i storstan lovar att läsa fler böcker nästa år.

Att sluta röka lär ha sjunkit drastiskt i popularitet bland nyårslöften i takt med att antalet rökare bland befolkningen blivit allt färre. Det löftet kommer först på åttonde plats bland nyårslöftena.Undersökningen visar också att vi är kanske överraskande bra på att hålla våra nyårslöften. För vem trodde att var femte person som avlagt ett löfte inför året som gått faktiskt har hållit det – helt och hållet?

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro