ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2 000 elever kan tvingas byta skola

Martina Liljedahl · 7 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Emelie Holm, 18, SP2d, Frölunda och Malin Gustavsson, 19, SP3b, Frölunda. – Om Frölundagymnasiet måste läggas ned hoppas jag att det blir när alla som går här nu har gått ut. Om man måste byta skola mitt i allt blir det jobbigt med till exempel nya lärare, det kan drabba betygen, säger Emelie Holm. – Frölunda i sig är ju ett område som har problem med några av sina ungdommar och då är skolan en trygghetsfaktor. Om man då ska flytta elever kan det bli värre för dem och det kan leda till mer skolk. Det är tryggt här med bra lärare och skitbra skolvärdar, säger Malin Gustavsson. 

Emelie Holm, 18, SP2d, Frölunda och Malin Gustavsson, 19, SP3b, Frölunda. – Om Frölundagymnasiet måste läggas ned hoppas jag att det blir när alla som går här nu har gått ut. Om man måste byta skola mitt i allt blir det jobbigt med till exempel nya lärare, det kan drabba betygen, säger Emelie Holm. – Frölunda i sig är ju ett område som har problem med några av sina ungdommar och då är skolan en trygghetsfaktor. Om man då ska flytta elever kan det bli värre för dem och det kan leda till mer skolk. Det är tryggt här med bra lärare och skitbra skolvärdar, säger Malin Gustavsson.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

2 000 elever kan tvingas byta skola när tre av Göteborgs gymnasier lägger ned. Förslaget som pres­enterades i går kommer från gymnasieskolans ledning.40 procent av förstaårseleverna valde friskolor i höst och det får nu effekter. Gymnasieskolan förlorar pengar. Därför föreslås det nu att Frölundagymnasiet, Munkebäcksgymnasiet och Ester Mosesson läggs ned och Angeredsgymnasiet krymps.

Det här ska spara 26 miljoner i hyra till 2011. Antalet lärare kommer också att minska. 70 lärare går i pension och de tjänsterna kommer inte att tillsättas om det inte är absolut nödvändigt.

Efter gårdagens möte i utbildningsnämnden sa dess ordförande Ann Lundgren (s) att hon helst skulle se att skolorna inte läggs ner, men att man måste spara.– Vi måste bli av med kostnaden för tomma lokaler så att vi kan använda de pengarna för att bygga upp framtidens gymnasieskola.

Men finns inte risken att ännu fler söker till friskolor om de måste åka till stan för att gå i skolan?– Den risken finns och det är precis sådana saker vi måste ta med i våra överväganden.

Nu ska politikerna säga vad de tycker. Men det bråskar att ta beslut om förändringarna ska hinna genomföras innan skolan tappar fler elever.

klar

Artikellänk är kopierad

Martina Liljedahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro