ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2 399 bilister borde blivit av med körkortet

Johan Allgoth · 30 Aug 2011
Uppdaterad 30 Aug 2011

Tusentals kör så fort att de borde bli av med körkortet – men polisen vet inte vilka de är Gatukontoret: Gatorna måste göras om”. Upphöjda övergångsställen planeras på drabbade sträckor .

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag har blivit påkörd här borta på Bergsgatan, av en  bilist som körde väldigt fort direkt efter att det blev grönt.  Jag tycker att de här hastighetsmätarna är bra, säger Björn  Andersson, 27, mobilreperatör, Malmö.
– Jag har blivit påkörd här borta på Bergsgatan, av en bilist som körde väldigt fort direkt efter att det blev grönt. Jag tycker att de här hastighetsmätarna är bra, säger Björn Andersson, 27, mobilreperatör, Malmö.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Förrförra söndagen, mitt på ljusa dagen, körde någon förbi Karlskronaplan i Malmö i 128 kilometer i timmen. En dryg månad tidigare kappkörde tre bilar förbi gatukontorets hastighetsmätare på Norra Vallgatan, ”vinnarbilen” i 136 kilometer i timmen. De fyra är den senaste tidens värsta registrerade exempel på Malmös bilburna fartdårar. Sedan den 7 juli körde ytterligare 2 399 Malmöbilister över 30 kilometer i timmen för fort. Mörkertalet är stort, siffrorna gäller endast två isolerade ­gat­stumpar, Norra Vallgatan och Amiralsgatan vid Karlskronaplan och mätningarna säger inget om vem som körde. – Det finns en konstig trafikkultur i Malmö, att köra i uppemot hundra är inget ovanligt, säger Mats Johansson, trafikansvarig vid Malmöpolisen.Vad gör ni åt det? – Alla poliser i uniform ska hjälpas åt här. Totalt tar vi 100–150 fortkörare per dag, och ger dem höga böter, men det hjälper inte, dagen efter är de tillbaka igen. Gatukontoret har uppmärksammat problemet och håller med om att fler poliser inte räcker. – 80 procent dör vid en påkörning i 50 kilometer i timmen, så här krävs krafttag. Den enda utvägen är att göra om gatorna så att det inte går att köra för fort. Vi jobbar på det, med bland annat flera nya upphöjda övergångsställen, säger Olle Thor, trafikplanerare på Malmö stad. Det stora flertalet kör lagligt eller nästan lagligt, medelhastigheten var un­der perioden 41 respektive 43 kilometer i timmen. 40 kilometer i timmen är hastighetsgränsen i nästan hela centrala Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Allgoth
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro