ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2 400 vapen stjäls i år

Johan Darin · 2 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Över två miljoner licensierade vapen finns i Sverige. 

Över två miljoner licensierade vapen finns i Sverige.  Foto: SCANPIX


500 pistoler och revolvrar hamnar i grovt kriminellas händer

klar

Artikellänk är kopierad

Uppgörelser, hot och skottlossning har blivit vardagsmat i Sverige. Nära 140 000 licensierade revolvrar och pistoler finns – varje år stjäls runt 500. – Antingen själ de vapnet själva eller så köper de det via kontakter, säger Thord Modin på Rikskriminalen.

Det kryllar av vapen i Sverige. I hela landet finns över två miljoner licensierade vapen registrerade – de flesta är för jakt. Hur många vapen som finns på svarta marknaden är omöjligt att säga men det rör sig om tiotusentals. Varje år stjäls 2 000 – 2 400 licensierade vapen. Av dem är runt 500 pistoler eller revolvrar – vapen som ofta hamnar i grovt kriminellas händer.  – De riktar in sig på hand-eldvapen. Bara en tiondel av licenserna är för handeldvapen men vart fjärde vapen som stjäls är en revolver eller pistol, säger Thord Modin på Rikskriminalstyrelsen.

Små, lätta att dölja och med förödande eldkraft. Det är egenskaper kriminella letar efter när de ska skaffa ett vapen. Många pistoler är gamla militärvapen från Balkan men licensierade vapen – för till exempel tävlings-skytte – är hett eftertraktade. – På 90-talet stod de kriminella och skrev upp registreringsnummer på bilar vid skjutbanor för att sedan göra inbrott, säger Thord Modin.

Nu har kraven på vapeninnehavarnas säkerhet höjts. Men det är omöjligt att veta hur många, ursprungligen legala vapen, som florerar på den svarta marknaden. – De använder olika tekniker som gör det svårt för oss att spåra vapnen, säger Thord Modin. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro