ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2 500 varsel - på en knapp vecka

Gustaf Eriksson · 7 Nov 2012
Uppdaterad 28 Okt 2013

Nedskärningarna slår hårt mot Sverige. Bara den här veckan har omkring 2 500 personer varslats om uppsägning, visar en kartläggning som Metro.se har gjort. – Det börjar allt mer likna krisen 2008, säger Anders Ekdahl, chef för underleverantörsföreningen Sinf.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagsmorgonen slog beskedet ned som en bomb bland Ericssons anställda. 1 550 personer, nästan var tionde anställd, tvingas att lämna telekom-jätten. 

Nedskärningarna drabbar flera svenska orter. Bara i Stockholm försvinner 1 000 jobb. I Göteborg kapas ungefär 200 tjänster bort.

– Folk är lite skärrade här i dag, säger en anställd på Ericsson i Stockholm till Metro.

Men det slutar inte där. I morse flaggade Husqvarna AB för att bolaget måste banta bort 300 tjänster i Sverige. Globalt ska 600 jobb bort. 

– Tyvärr måste vi göra personalneddragningar. De föreslagna åtgärderna syftar till att öka effektiviteten, sänka de fasta kostnaderna och skapa en mer flexibel struktur, säger Hans Linnarson som är vd och koncernchef för Husqvarnakoncernen i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan har flera tunga besked kommit från olika håll i landet. I Tuve flaggade Volvo Lastvagnar i går för att 260 personer kan tvingas lämna bolaget. Samtidigt varslade Swedavia, som äger Sveriges största flygplatser, 71.

I raden av företag som aviserat nedskärningar finns också Manpower, Atlas Copco och Trelleborg. Enligt en sammanställning som Metro.se har gjort har omkring 2 500 personer varslats om uppsägning - bara den här veckan. 

Det kan jämföras med att 7 300 varslade under hela september, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Siffrorna för oktober är inte klara.

– Men det kommer inte att bli bättre än i september i alla fall, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Under kraschen 2008-2009 uppgick antalet varsel till omkring 20 000 i månaden. Enligt Hans Tydén finns det en risk att vi får se sådana siffror igen.

– Om vi får en eurokrasch kan antalet varsel stiga kraftigt, till exempel. Då kan inte Sverige hålla sig undan en svår ekonomisk kris, säger han. 

Anders Ekdahl, vd på underleverantörsföreningen Sinf, ser redan tecken på att krisen fördjupas.

– Det har länge funnits en oro för en konjunkturnedgång. Men sådana här nyheter gör att oron blir en konkret verklighet. Det börjar alltmer likna krisen 2008, säger 

Sinf har precis släppt en rapport som visar att försöljningen svek under årets andra kvartal för många underleverantörer. I ljuset av Ericssons nedskärningar lär slutet av året knappast bli bättre. När jättar bantar får det långtgående konsekvenser. 

– Det är omöjligt att säga hur många företag som kan drabbas, men det blir en dominoeffekt som riskerar att bli omfattande. Många underleverantörer verkar dessutom på små orter, om företaget får problem innebär det ett hårt slag för hela samhället, säger Anders Ekdahl

Och kanske kan det bli ännu värre. På måndagen rapporterade Metro om en analys av internet-sökningar på ord som varsel och arbetslöshet som SBAB gjort. 

Enligt sammanställningen är antalet varsel-sökningar lika många som vid finanskraschen 2008/09.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro