ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2-åriga Tessa föddes utan näsa – nu ska en 3d-skrivare ge henne en ny

Hugo Ewald · 26 Jun 2015
Uppdaterad 26 Jun 2015
Tessa Evans ska få en ny näsa gjord i 3d-skrivare.

Tessa Evans ska få en ny näsa gjord i 3d-skrivare. Foto: Caters News Agency


På flera sätt är 2 år gamla Tessa Evans som vilket barn som helst. Men hon föddes utan näsa. Men nu kommer Tessa gradvis att få en näsa byggd så att hon till slut kommer att se ut som om hon föddes med den.

klar

Artikellänk är kopierad

När Tessa Evans föddes i den irländska staden Maghera var det något som var annorlunda. Hon hade ingen näsa.

Tessa lider av den otroligt sällsynta sjukdomen Nasal agenesi, med färre än femtio kända fall någonsin. Hon kan inte lukta eller andas ur näsan, men kan bli förkyld och nysa.

Vanligtvis får människor som av olika anledningar saknar näsa en protes när deras kroppar växt klart. Men genom ny teknik kommer Tessa istället att få ett 3d-utskrivet implantat som sätts in i hennes ansikte och låter huden sträckas ut och långsamt skapa näsan hon saknar.

Med hjälp av en huvudskanner kommer implantat som passar Tessas näsa att kunna skrivas ut. Implantaten blir gradvis större och större i takt med att Tessas huvud växer.  När Tessa är tonåring kommer hon att få det slutgiltiga implantatet som tatueras med ljusa och mörka skuggor för att se ut som en medfödd kroppsdel. Det innebär att Tessa aldrig kommer att behöva utstå stora operationer. ►LÄS MER: Bebisen kom i puberteten – fick mens och bröst – Det var ett väldigt svårt val för oss eftersom vi älskar Tessa så mycket och tycker att hon är vacker som hon är. Men vi valde att gå vidare eftersom det var ett sätt att gradvis förändra hennes utseende utan att någonsin skära i hennes ansikte, sa Tessas mamma Grainne till Daily Mail.

Men trots att hon saknar näsa är Tessa som vilken tvååring som helst. Hon älskar att leka, ler nästan hela tiden och har aldrig låtit hennes tillstånd hindra henne från någonting.

– Visste vi att Tessa som tvååring skulle hoppa studsmatta med sina äldre syskon, skratta och springa runt skulle vi nog gråtit väldigt mycket mindre, säger Tessas mamma Grainne till BBC.

Operationen är den första av sin sort, och läkarna hoppas att fler människor kommer att kunna genomgå den i framtiden.►LÄS MER: Satans barn kuppade sig in i dopannons

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro