ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20 000 hyresrätter kan ombildas – men intresset svalare än förut

Jesper Lindqvist · 23 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
20 000 hushåll kommer i vår få erbjudande om att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter.

20 000 hushåll kommer i vår få erbjudande om att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Foto: Janerik Henriksson/Claudio Bresciani/TT


Stockholms kommunala bostadsbolag ger 20 000 hushåll chansen att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Men vad som tidigare har setts som en självklarhet för många är i dag en svårare fråga. "Om inte erbjudandet är tillräckligt förmånligt så finns det många som inte vill ta risken", säger professor Mats Wilhelmsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare rapporterat om den omvända utvecklingen på bostadsmarknaden, där bostadsrätter som inte genererat något försäljningsintresse istället köpts av kommunens bostadsbolag för att bli hyresrätter.

Nu rapporterar SVT att de kommunala bostadsbolagen i Stockholm i vår kommer att erbjuda 20 000 hushåll att genomgå en ombildning, vilket innebär att deras hyresrätter i så fall blir bostadsrätter.

Men att köpa loss sin hyresrätt är inte lika självklart som för bara några år sedan.

”Risken är störst i ytterförorterna”

I de berörda områdena är en majoritet av bostadsbeståndet hyresrätter, enligt SVT. Det rör sig uteslutande om förorter och närförorter, såsom Bagarmossen, Hökarängen och Rinkeby – områden där bostadspriserna under de senaste åren har stigit som mest.

Enligt Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi vid KTH, kan detta bidra till att fler väljer att avstå en ombildning.

– Det är tveklöst där den största risken finns, i större lägenheter som ligger i Stockholms ytterförorter. Där har priserna pressats upp som mest i procent under den senaste tiden, och det är där det kommer att svänga som mest om vi går in i en lågkonjunktur, säger han.

Ett argument för att jämna ut beståndet i specifika områden har varit att motverka segrationen i Stockholms förorter. Men det har man inte lyckats med, enligt Mats Wilhelmsson.

– På just den punkten, att man med ombildningar vill motverka segregation, finns det forskning där man har kunnat se att det inte har haft någon jättestor påverkan, säger han.

Samhällsdebatten påverkar ombildningar

Men trots att 20 000 hushåll nu kommer att få ett erbjudande om att ombilda sina lägenheter är det långtifrån säkert att så blir fallet. Forskare vid KTH har i en studie granskat tio fastigheter i ytterförortsområden, där de boende 2007-2010 fick erbjudande om att ombilda sina lägenheter.

I sju av dessa fanns det intresse bland de boende, men i slutändan skedde ombildning endast i en fastighet.

LÄS MER
Bostadspriserna sjunker – i hela landet

Nästan tio år senare har köphetsen på bostadsmarknaden stannat av, något som enligt Mats Wilhelmsson påverkar de boende när ombildning kommer på fråga.

– Det finns många faktorer som påverkar, däribland finansieringsmöjlighet, grannarnas sociala samspel och såklart själva erbjudandet. Men sedan kan man inte bortse från samhällsdebatten som sådan. Folk läser i tidningarna att bostadspriserna är på väg ner, den faktorn påverkar när man sedan får ett erbjudande, då måste erbjudandet vara än mer förmånligt för att folk ska bli intresserade, säger han.

Ny boendeform kan bli aktuell

Det återstår att se hur många av de 20 000 hushållen som i slutändan genomgår en ombildning. Bland annat måste minst hälften av de boende i en fastighet teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande – något som kan vara en hög tröskel att komma över.

I ett par av Stockholms kranskommuner har därför en ny boendeform provats, så kallat andelsägande. Där står det kommunala bostadsbolaget kvar som hyresvärd, samtidigt som de boende ges möjlighet att köpa loss sin lägenhet.

Boendeformen har provats i bland annat Botkyrka, och Mats Wilhelmsson tror att det kan bli vanligare i framtiden.

– Det underlättar för de som vill och kan köpa loss sin lägenhet, och det blir framför allt en fördel i de områden där flera av de boende som inte har tillräckligt stort kapital för att genomgå en ombildning, säger han.

pil
Här ligger de 20 000 hyreslägenheterna som kan komma att ombildas

Bagarmossen

Fagersjö

Grimsta

Husby

Hässelby Gård

Hökarängen

Rinkeby

Rådsved

Skärholmen

Sätra

Västertorp

Källa: Källa: Stockholm Stad

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro