ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20 000 rättegångar ställs in varje år

Clarence Frenker Oscar Nelson · 27 Sep 2011
Uppdaterad 27 Sep 2011
Pär Hansson firade SM-guldet. Dagen efter skulle han ha varit i rätten men det glömde han bort.

Pär Hansson firade SM-guldet. Dagen efter skulle han ha varit i rätten men det glömde han bort. Foto: Scanpix


Omkring var fjärde tingsrättsförhandling i Sverige ställs in. I över hälften av fallen beror det på att någon struntat i att komma.

klar

Artikellänk är kopierad

Huliganrättegången mot den 19-årige man som sprang in på innerplanen och attackerade Helsingborgs målvakt Pär Hansson fick ställas in lika snabbt som den inleddes. HIF:s målvakt som var kallad som vittne dök inte upp.
Huliganrättegången mot den 19-årige man som sprang in på innerplanen och attackerade Helsingborgs målvakt Pär Hansson fick ställas in lika snabbt som den inleddes. HIF:s målvakt som var kallad som vittne dök inte upp.Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Nästan 20 000 tingsrättsförhandlingar ställs varje år in i Sverige. Det är omkring var fjärde rättegång och i över hälften av fallen, 11 000, är orsaken att någon struntat i att komma. – I de flesta av fallen är det den tilltalade som inte dykt upp, säger Robert Nordh, rektor för Domstolsakademin. Bland landets tre stor-stadsregioner ligger Stockholm i topp. Där tvingades 30 procent av tingsrätternas förhandlingar förra året att ställas in. Lägst antal hade Västra Götaland med 18 procent, enligt siffror från Domstolsverket. – Det har varit ett problem under en väldigt lång tid, från ekonomisk och framför allt rättssäkerhetssynpunkt. Sen rättvisa är ingen rättvisa eftersom bevisningen försvagas och oron bland de drabbade dras ut, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

Enligt en rapport från Riksrevisionen 2010 kostar det i genomsnitt 11 000 kronor att ställa in en rättegång samma dag. Det blir över 200 miljoner skattekronor årligen. Enligt Alhem har domstolarna blivit bättre på att döma när de tilltalade inte närvarar under förhandlingarna. – Man har tidigare haft lite för mycket låt gå-mentalitet. Det behövs en uppstramning och tuffare tag när någon uteblir utan att ha grund för

Guldhjälten dök aldrig upp

I söndags blev fotbollsmålvakten Pär Hansson hjälte när hans Helsingborgs IF vann SM-guld. Dagen efter guldfirandet skulle Hansson vittna i rättegången mot den 19-årige man som tidigare i år attackerade Hansson under en all-svensk fotbollsmatch.

Men Hansson dök aldrig upp och rättegången fick avbrytas. Hansson säger till Metro att han trodde att rättegången var på onsdag. – Jag hade till och med fått ledigt från onsdagsträningen av Conny (tränaren). Pär Hansson medger att guldfirandet pågick hela natten men säger att det inte var orsaken till att han uteblev. – Det är inte bra att missa en rättegång. Jag har ringt tingsrätten och bett om ursäkt.   När gick du hem i söndagskväll? – Vid klockan fyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker Oscar Nelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro