ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20 år sedan det första sms:et skickades i väg

TT-Metro · 3 Dec 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012
20 år sedan det första  sms:et skickades i väg

20 år sedan det första sms:et skickades i väg Foto: Scanpix


I dag fyller sms:et 20 år. Det allra första var en julhälsning – skickat från en PC.

klar

Artikellänk är kopierad

Världens första sms löd ”Merry Christmas” och skickades för att testa det nyutvecklade sms-systemet den 3 december 1992. Det skickades från en dator till en mobil, för den tidens telefoner gick det inte att skriva på.

Vi kan anta att en hel del av de drygt 70 miljoner sms som brukar skickas varje julafton i Sverige innehåller samma budskap som det allra första.

117 gånger i månaden – ungefär fyra gånger om dagen – skickas ett sms från genomsnittsabonnemanget. Men en del skickar snarare 117 sms om dagen. – Det finns de som kan komma upp i tusental per månad, säger Magnus Larsson, ansvarig på Comviq Sverige, som säger att det rör sig om en liten grupp, oftast unga personer, som använder sms som chatt.

Telia har abonnemang med 5 000 fria sms i månaden, nästan 170 om dagen. Vissa kunder köper tilläggspaket för att kunna skicka fler än så. – Det är lite fascinerande a tt i en tid där två tredjedelar har en smartphone – som de kan koppla upp mot internet där ett antal meddelandetjänster finns, står sig sms fortfarande som en enormt populär kanal att kommunicera genom, säger Nicholas Rundbom på Telia.

Lagom till 20-årsjubileet backar sms-trafiken i Sverige för första gången någonsin. Orsaken stavas appar. En rad appar som WhatsApp, Facebook Messenger och Iphones inbyggda Imessage utmanar nu den traditionella sms-trafiken. 

Apparna är mer eller mindre gratis beroende på plattform, men förutsätter att mottagaren också har tillgång till samma app.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro