ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20-åringen kopplas till "dödspatrullen" – döms för vapenbrott

Karl Enn Henricsson · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018
20-åringen greps med en skarpladdad pistol. Han bar vid gripandet en förstärkt skyddsväst.

20-åringen greps med en skarpladdad pistol. Han bar vid gripandet en förstärkt skyddsväst. Foto: Polisen


20-åringen greps med en skarpladdad pistol. Han kopplas av polisen till den kriminella grupperingen dödspatrullen”. Grupperingen kan ligga bakom flera beställningsmord, enligt polisen. Nu har mannen dömts för bland annat grovt vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

20-åringen greps i slutet av november. Han bar en skarpladdad pistol och var iförd skyddsväst.

– Det var en förstärkt skyddsväst så att den skulle kunna klara tyngre beskjutning, sa åklagare Ulrika Lindsö, då Metro förra veckan rapporterade om ärendet.

Tillsammans med ytterligare tre män ingår mannen i en ”tight kärna”, enligt polisen. Grupperingen har kallats ”dödspatrullen” eller ”DP”.

Polisens gängexpert – kriminalkommissarie Gunnar Appelgren – värjer sig mot gruppens namn då han inte ville legitimera ”ett kriminellt varumärke”, men berättade:

– Men man kan säga att de är ett av de kriminella nätverken på den norra sidan av Stockholm. Det är ett våldsamt kriminellt nätverk, och vår uppfattning är att de har en affärsidé där de åtar sig beställningsmord. Exakt hur många mord det handlar om vet vi inte, och de har inte dömts för det. Men det är vår underrättelseidé.

20-åringen åtalades för bland annat grovt vapenbrott, vilket han erkände, enligt hans advokat Martin Cullberg. Vid rättegången vittnade poliser att då mannen vid flera olika tillfällen kontrollerats hade han burit skyddsväst. Mannen berättade, enligt domen, att: ”Det stämmer att han hade skyddsväst på sig vid detta tillfälle men han vill inte förklara varför. Han har nästan aldrig skyddsväst på sig och är inte inblandad i några kriminella konflikter”.

Mannen döms nu för bland annat grovt vapenbrott, och det finns enligt rätten försvårande omständigheter. ”Han hade vapnet lättillgängligt i sina byxor och det var skjutklart efter en mantelrörelse”, skriver rätten. Polisernas vittnesmål i kombination med att 20-åringen ”regelmässigt bär skyddsväst” ger stöd för att 20-åringen ”tillhör eller har samröre med kriminella grupperingar. Även om NN inte hade någon uttalad avsikt att använda vapnet i omedelbar anslutning till polisens tillslag finns det en mycket stark anledning att anta att han hade en hög beredskap att använda vapnet, och att det skulle komma att användas i brottsligt syfte”, skriver rätten.

Mannen döms även för narkotikabrott och flera trafikbrott. Straffet blir fängelse i ett år och fyra månader.

En konflikt mellan ”DP” och en annan gruppering startade i juli 2015 då ett mord genomfördes. ”Detta mord blir en del i en lång våg av konflikter som pågår än i dag”, finns att läsa i ett PM, upprättat av polisen. I december 2016 sköts två bröder ihjäl på ett café i Stockholmsförorten Rinkeby, och dubbelmordet är fortfarande olöst. Bröderna kopplas till den andra grupperingen, enligt polisen.

Konflikten klassas som pågående av polisen, men Gunnar Appelgren berättade:

– Men hettan i konflikten har kylts av eftersom vi har lyckats inkapacitera centrala personer. Då får vi bort motiverade gärningsmän och vi får bort tilltänkta offer. Förutom den här mannen sitter två män häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, och den fjärde har flytt utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro