ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20 filmer du måste se innan du dör

Gustaf Larsson · 29 Maj 2018
Uppdaterad 5 Jul 2019

Metro tar sig vatten över huvudet i ett försök att koka ner världens alla filmer till 20 stycken som man bör se innan man dör. Ett omöjligt uppdrag, visar det sig. Här är åtminstone en hjälp på vägen!

klar

Artikellänk är kopierad

”Pulp Fiction” (1994)

Med Uma Thurman, John Travolta och Samuel L. Jackson i huvudrollerna har “Pulp Fiction” blivit en modern klassiker. Filmen är fullproppad med slagkraftiga citat, svart humor och massa blod.

”Gudfadern” (1972)

Ett måste på en sådan här lista. Filmerna, nummer ett och två, rankas ständigt som två av världens bästa genom tiderna. Har du mot förmodan missat ”Gudfaderns” fortlöpande i filmhistorien, gör slag i saken och se dem!

”Nyckeln till frihet” (1994)

En välutbildad jurist döms för mordet på sin exfru och hamnar i ett av USA:s mest ökända fängelser. Hans vistelse där blir, tack vare hans tidigare kunskaper, en aning speciell. Rankas som etta över världens bästa filmer enligt IMDB:s topplista.

”En oväntad vänskap” (2011)

En rullstolsburen aristokrat blir assisterad av en nyss utsläppt kåkfarare i denna franska film baserad på en verklig historia. Som titeln vittnar om uppstår en stark vänskap mellan de två huvudkaraktärerna.

”Black Panther” (2018)

Listans enda film från detta år är, även för de inte så inbitna actionhjälte-fansen, ett måste att se. “Black Panther” har blivit en braksuccé sedan den släpptes i januari. Filmen är dessutom den första superhjältefilmen med endast svarta skådespelare i huvudrollerna.

”The Shining” (1980)

Jack Nicholsons berömda karaktär var en misslyckad författare som tog jobb på ett avlägset hotell ute i ingenstans. Sedan tar det fart och den berömda repliken ”Heeere’s Johnny” får efter mycket dramatik anledning att sägas.

”Schindlers list” (1993)

Den tyske affärsmannen Oskar Schindler räddade livet på cirka 1 200 judar under Förintelsen. Schindler var en del av nazistpartiet, men när han såg hur judarna blev behandlade erbjöd han dem att jobba i fabrikerna han ägde.

”Hotel Rwanda” (2004)

Folkmorden i Rwanda under 1994 är ett av de blodigaste någonsin, med cirka en miljon människor som föll offer. I filmen får man följa en hotellägare i sin kamp för familjens överlevnad under de hemska månaderna.

“Titanic” (1997)

Leonardo DiCaprios och Kate WInslets karaktärer blir förälskade i varandra under denna mardrömslika båtresa som slutar i katastrof. En film som har lämnat få oberörda sedan sin premiär 1997.

“Lejonkungen” (1994)

I den kanske mest klassiska Disney-filmen får man följa Simba, ämnad att bli nästa kung över lejonriket, från att han var en liten unge till att han växer upp och blir just kung. På en musikalisk resa genom hans liv följer en rad hemska som fina händelser.

“Forrest Gump” (1994)

Han har krigat i Vietnam, lanserat Elvis ikoniska dans för just Elvis och fått hänga med Richard Nixon och John F Kennedy på tu man hand, samt uppdagat Watergate-skandalen. Allt detta, i en människa. Otroligt.

“American History X” (1998)

En morddömd före detta nazist kämpar med att få sin yngre bror, som han själv har lett in på den högerextrema banan, att tänka om och lämna nazismen. En gripande berättelse i hur det är att leva i den undre världen.

“Gökboet” (1975)

Randle Patrick McMurphy, spelad av Jack Nicholson, tror att han ska slippa undan det hårda arbetet på fängelset genom att spela galen. Det leder honom till mentalsjukhuset där han konstant hamnar i luven på en sjuksköterska.

“Lion” (2016)

En femårig pojke försvinner och hamnar hundratals mil ifrån hans hemstad. Han adopteras av en australisk familj. När huvudpersonen Saroo växer upp börjar en resa för att hitta tillbaka till sina rötter.

“Gladiator” (2000)

När den romerske generalen Maximus familj mördas söker han sig till gladiatorarenan för att strida till sig hämnd. Han blir snabbt en erkänd slagskämpe, men hans agenda är en annan än vad folk tror.

“Den gröna milen” (1999)

Paul Edgecomb (Tom Hanks) är fängelsevakt för dödsdömda fångar under USA:s 1930-tal. En fånge, dömd för barnamord, visar sig ha oanade krafter och vakterna börjar snart att tvivla på hans skuld.

”No country for old men” (2007)

När Llewelyn Moss stöter på två döda kroppar, heroin och två miljon dollar i kontanter – i samma väska som en sändare – bryter ett fullkomligt kaos ut. Filmen belönades med fyra Oscars, bland annat bästa film.

”Dirty dancing” (1987)

Frances ”Baby” Houseman tillbringar en sommar med sin familj på ett pensionat. Där arbetar Johnny med att dansa och underhålla gästerna. Tillsammans har de the time of their lives.

”Amelie från Montmartre” (2001)

Amelie, spelad av Audrey Tautou, är en servitris med en unikt karismatisk personlighet trots sin tystlåtenhet. I filmen får man följa Amelies vardag i Paris präglat av försök att förbättra livet för hennes omgivning.

”Den gode, den onde, den fule” (1966)

Som western-filmer ofta gör, kretsar denna film kring tre pickadoll-män som konkurrerar om att hitta en och samma förmögenhet. Det utlovas skottlossningar, hängningar och massa testosteron i denna så klassiska film.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro