ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20 låtar du inte kan få ur huvudet – och varför de hamnar där från början

Hugo Ewald · 15 Sep 2016
Uppdaterad 15 Sep 2016
Öronmaskar är ofta relativt simpla, både rytm- och melodimässigt.

Öronmaskar är ofta relativt simpla, både rytm- och melodimässigt. Foto: IBL/Alamy/Youtube


Vi har alla hamnat i situationer där vi drabbats av en öronmask, en låt som vi bara inte kan sluta tänka på. Nu har ny forskning från University of St Andrews försökt ta fram en förklaring till varför vissa låtar bara inte går att sluta tänka på.

klar

Artikellänk är kopierad

"Who let the dogs out?" av Baha men, "Happy" av Pharrell Williams, "Beat it" med Michael Jackson. Alla har vi någon gång gått omkring med någon av de låtarna på huvudet utan så mycket som en möjlighet att få dem att försvinna. Men varför är vissa låtar så svåra att sluta tänka på? Det har ny forskning från skotska University of St Andrews försökt ta reda på.

Det är Bede Williams som arbetar vid universitets fakultet för filosofi, antropologi och filmstudier som undersökt Storbrittaniens främsta öronmaskar. ► LÄS MER: Därför får vi rysningar av musik

– Kollar du på de låtar som kommit fram ur vår forskning har alla en väldigt distinkt rytm. Tar du bort melodin går de att känna igen bara via rytmen, säger han till Daily mirror. Som exempel nämner Williams till exempel öppningsrytmen i Queens "We will rock you".

Enligt forskningsstudien består en riktigt öronmask av fem komponenter: I vilken grad låten är mottaglig känslomässigt, låtens förutsägsbarhet, låtens grad av överraskningsmoment, hur bra melodin är och hur repetetiv låtens rytm är.

Detta går att formulera som en ekvation som ser ut som följande: mottaglighet + (förutsägbarhet - överraskningsmoment) + melodins potens + (rytmisk repetion * 1,5) = öronmask.

Till Daily mirror säger Bede Williams att öronmaskar ofta är relativt simpla, både rytm- och melodimässigt. Och när låtar avviker från förutsägbara mönster blir de svårare att minnas.

– Repetition gör att vår hjärna kan skapa en överblicksbild av en låt. När vi har känner till en låt så bra att vi vet var den är på väg kan vi njuta av den i stunden, det är en väsentlig del av formeln, säger Williams.► LÄS MER: 7 anledningar till varför vi älskar Beyoncé

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro