ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20 skjutdagar i skärgården kan bli 115

Olivia Krantz · 16 Jun 2011
Uppdaterad 16 Jun 2011
De senaste åren har militären övat 20 dagar om året med 100 000 skott i Södra skärgården.

De senaste åren har militären övat 20 dagar om året med 100 000 skott i Södra skärgården. Foto: Roger Lundsten/SCANPIX


Nu vill militären spränga och skjuta ännu mer i skärgården.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi vill ha restriktioner, som mindre antal dagar för skjutningar, att man inte får ha övningar under semestern eller när fåglar har sin häckningsperiod. Vi vill inte att Södra skärgården ska klassas som skjutfält, säger Kia Andreasson (MP).

I går blev kommunstyrelsens yttrande till Miljödomstolen angående militärens övningar i Södra skärgården klart. Från Göteborgs kommuns sida är man mycket negativ till militärens förslag. Länsstyrelsen har tidigare beviljat 115 skjutdagar och 1,3 miljoner skott om året. Enligt det beslutet skulle militären också få utöka användandet av robotar, handgranater och sprängningar och även tillåta internationella styrkor att träna på området. Beslutet har överklagats.

– Det är oerhört allvarligt. Om förslaget går igenom och Södra skärgården blir ett skjutfält skulle det mer eller mindre fördärva området. Alla direktiv när det gäller en bra miljö och vattenkvalitet, hur går det ihop med att samtidigt vräka ut ammunition?, frågar sig Kia Andreasson. Efter att Miljödomstolen gjort sitt yttrande ska regeringen besluta om frågan. Men Kia Andreasson är inte hoppfull.

– Det ser nog mörkt ut. Det här är av viktig betydelse för utvecklingen i Sverige, det går ju stick i stäv med att man annars satsar på Stockholm, Göteborg och Malmö som områden som är viktiga för Sverige, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Olivia Krantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro