ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20-tal hotbrev signerade NMR hemskickade till åklagare

Annica Ögren · 12 Sep 2018
Uppdaterad 13 Sep 2018
20-tal hotbrev signerade NMR hemskickade till åklagare.

20-tal hotbrev signerade NMR hemskickade till åklagare. Foto: IBL/Skärmklipp


Ett 20-tal hotbrev med texten »Vi vet var du bor« har skickats hem till åklagare, opinionsbildare och tjänstemän inom rättsväsendet runt om i Sverige – sedan juli månad. Hotbreven är signerade av den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Vi ser det ur demokratisk synvinkel, en röst får aldrig tystas”, säger Niklas Larsen, chef på Polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i juli som två åklagare, av varandra helt oberoende, mottog hotbrev som var skickade till åklagarnas privata hemadresser. Breven innehöll samma formulering: ”Vi vet var du bor, mvh NMR”, som Metro rapporterat tidigare.

Det var startskotten på en våg av hotfulla brev som skickats hem till ledande personer inom rättsväsendet.

– Vi är uppe i ett 20-tal händelser mellan tummen och pekfingret som inträffat under sensommaren. Alla riktar sig mot människor som vi bedömer är opinionsbildare eller tjänstemän i sådana funktioner som är viktiga för rättssäkerheten, säger Niklas Larsen, chef på Polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp, som driver utredningen.

DNA-spårat frimärken

Polisen ser allvarligt på händelserna och jagar nu misstänkta. Man har även försökt spårsäkra frimärken som suttit klistrade på hotbreven. Om det gett resultat, vill inte Niklas Larsen uttala sig om.

quotation startVi ser det ur demokratisk synvinkel, en röst får aldrig tystas och man ska aldrig vara rädd att utöva sitt ämbetequotation end

– Under denna period är det många som känt sig utsatta och jag vill inte gå in på mer detaljer eftersom det råder förundersökningssekretess. Men det här är viktigt och polisen prioriterar den här typen av brottslighet.

Händelserna ligger i dagsläget under rubriceringen olaga hot, men kan enligt Niklas Larsen eventuellt komma ändras till hot mot tjänsteman beroende på vem som mottagit breven och vilken funktion målsägaren haft.

– Vi jobbar vidare med spårsäkring och försöker hitta en eller flera gärningsmän. Det är flera människor som blir berörda på samma ärende här. Det är ett viktigt arbete för oss. Vi ser det ur demokratisk synvinkel, en röst får aldrig tystas och man ska aldrig vara rädd att utöva sitt ämbete, säger han till Metro.

”Brevet damp ner brevlådan”

Mats Wihlborg är åklagare på Gotland och en av dem som mottagit hotbrev signerat NMR.

quotation startDet är lik förbaskat inte acceptabeltquotation end

– Det är absolut inte acceptabelt och man går över en gräns även om det ligger i jobbets natur att man kan utsättas för sådant här, men det är en annan sak. Det är lik förbaskat inte acceptabelt, säger han till Metro.

Under hans 25 år som åklagare har han endast mottagit hot någon enstaka gång. 2016 utredde Mats Wihlborg en misstänkt gruppvåldtäkt av en rullstolsburen kvinna på Gotland.

De misstänkta friades, men fallet fick stor uppmärksamhet i media och flera personer sökte även upp Mats Wihlborgs privata adress. De gick in på hans tomt och drog plastband märkta Nordfront, Nordiska Motståndsrörelsens hemsida, runt familjens bilar, som Expressen tidigare skrivit.

Mats Wihlborg poängterar att han inte drar några kopplingar mellan de tidigare hoten från NMR och brevet som han fått hemskickat under sommaren.

– Vi vet inget mer än att brevet damp ner brevlådan och att det stod att det var från NMR, så visst kan man ju misstänka dem, men vem som författat brevet vet vi inte, säger han.

Okänt motiv

Vad motiven bakom brevet kan vara vill Mats Wihlborg inte spekulera i.

– Jag vet faktiskt inte. År 2016 var det ju på grund av de misstänkta männen, det var ju ganska lätt att dra den kopplingen, men det här vet jag inte.

quotation startman är ute efter att skrämma människor i detta avseendequotation end

Han berättar att det inte har pågått någon utredning mot NMR som han ser kan ha kopplingar till brevet.

En annan åklagare som mottagit ett likadant hotbrev är verksam i Stockholmsområdet. Åklagaren vill inte medverka i en intervju men enligt uppgift till Metro ser denne inte heller någon tydlig koppling till någon utredning där NMR varit inblandade.

Niklas Larsen instämmer i bilden att det ännu är oklart om breven är skickade av en eller flera personer som utger sig för att vara NMR, eller om breven är systematiserat skickade genom organisationen.

– Vi utgår från att man är ute efter att skrämma människor i detta avseende. Men vi utreder ingen organisation utan vi jobbar mot individer som begått brott, det är vår utgångspunkt i det här, säger Niklas Larsen.

NMR förnekar brevskick

När Metro ringer upp Per Öberg, presstalesman för nazistiska NMR, berättar han att han känner till att brev i NMR:s namn tidigare ska ha skickats till ett antal kändisar. Men att det ska ha skett under sommaren och mot personer inom rättsväsendet säger han sig inte känna till. Han hänvisar till en internundersökning som ska styrka att ingen inom NMR ligger bakom breven.

– Vi ligger inte bakom några sådana hotbrev som skickats i vårt namn, det är andra som gör det här och som satt det här i system för att misskreditera oss. Vi ligger absolut inte bakom det här och jag uppmuntrar de som fått sådana brev att göra ordentliga forensiska undersökningar med DNA och fingeravtryck för att hitta någon skyldig, säger Per Öberg till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro