ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

20-tal personer gick i SD-profilens Pride-tåg

Joel Linde · 29 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015

"We’re here, we’re queer, get used to it! skanderade SD-profilen Jan Sjunnesson inför den lilla skara som gick i det kontroversiella Pride-tåget i Järva.

klar

Artikellänk är kopierad

Intresset var både stort och smått för det kontroversiella Pride-tåg som SD-profilen Jan Sjunnesson anordnade i Tensta, Rinkeby och Husby på onsdagen. Stort bland journalister och kritiker, men smått bland faktiska deltagare.

”We’re here, we’re queer, get used to it! We’re here, we’re queer, get used to it!” skanderade Jan Sjunnesson, känd SD-profil och initiativtagare till tåget, inför det tjugotal deltagare som gick i tåget.

Samtidigt stod många och visade sitt missnöje vid sidan av, vissa med plakat, andra utan. Flera polispatruller fanns på plats, men stämningen var överlag lugn.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det inte blir det här andra som blir det viktiga eftersom de inte bryr sig ett smack om homosexuella, säger Birgitta Söderlund och pekar mot det hon refererar till som SD-tåget.

– Jag är här att protestera mot dem och för att stödja (HBTQ-rörelsen). Det finns ju jättemycket folk här också som är homosexuella fast man inte vågar vara det. Och så finns det jättemycket böghat här så klart, men det finns det ju överallt. Nu ska SD försöka göra poäng på att det bara skulle vara invandrarna som är böghatare. Det är katastrof.

Hbtq-aktivister protesterar mot SD-profilens Pridetåg: ”De hetsar mot invandrare”

Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och krönikör på hatsajten Avpixlat, står bakom paraden. Han tycker att kritiken saknar grund.

– Jag tror tyvärr att det bottnar i ett medvetet missförstånd. De borde välkomna att vi kan ha Pridemarscher överallt i Sverige. Om de tror att de finns en homohatande grupp Sverigevänner, jag kallar mig för Sverigevän, så skulle de välkomma att någon från den gruppen gör tvärtemot och säger att ”nu ska vi ha en Pridemarsch”, har han tidigare sagt till Metro.

Under tåget gick han i glansig läderklädsel och glittrande paljetthatt, ögonskugga och läppstift, hand i hand med en kompanjon.

– Det är bra stämning men vi är inte så många. Det är mer journalister än deltagare, jag hade förväntat mig dubbelt så många. Men vi kör igen nästa år om inte RFSL och Stockholm pride gör det här själva, säger han.

Expert: Prideparad kan bryta mot lag

Och den kritik som många har riktat mot tåget, att det är en provokation och ett sätt att ställa invandrare och HBTQ-personer mot varandra, säger han att han inte har hört.

– Jag har inte hört några kritiska röster. Jag såg att kommunistiska partiet hade lite flaggor någonstans.

Jennifer Black är aktiv medlem i SD och hon deltog i tåget tillsammans med sin flickvän. Hon tycker att kritiken mot initiativet till tåget saknar grund.

– Jag tycker det är tråkigt. Vi vill bara fira kärleken. Är det så att människor vill hitta en agenda i det så tycker jag lite synd om dem faktiskt. Det här är vår uppmaning till alla, oavsett om man bor i orten eller i innerstan, att våga öppna sina hjärtan.

Jimmie Åkesson festade med Ultima thule

SD-profilen Jan Sjunnesson går sitt eget Pride-tåg från Tensta till Husby.
SD-profilen Jan Sjunnesson går sitt eget Pride-tåg från Tensta till Husby.Foto: Siri Amram/Metro
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro