ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

200 beslagtagna bilar avskräcker inte trafikbovarna

Johan Mårtensson · 29 Maj 2012
Uppdaterad 29 Maj 2012
200 beslagtagna bilar avskräcker inte trafikbovarna Mats Hellström jobbar på polisens uppställningsplats för beslagtagna fordon.

200 beslagtagna bilar avskräcker inte trafikbovarna Mats Hellström jobbar på polisens uppställningsplats för beslagtagna fordon. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Cirka 200 bilar har tagits från notoriska trafikbrottslingar i Malmö och Lund de senaste tre åren. Men trots beslagen fortsätter många att köra fulla och utan körkort.

klar

Artikellänk är kopierad

Återfallsförbrytare i trafiken riskerar inte bara sitt eget och andras liv utan också att få bilen beslagtagen. 

För många av trafikbrottslingarna är det sistnämnda allra värst, men enligt Ola Stockelius, inspektör vid Malmöpolisen, är beslagen ändå inte tillräckligt avskräckande för dem.  

– Det är vanligt att vi får nya ärenden på samma personer som vi redan tagit bilar från. Det är bara de bilar de kört vid brottstillfällena som vi kan ta, så vi kommer därför inte åt dem om de äger fler bilar, säger han. 

För vissa kan bilbeslaget tillsammans med fängelsestraffet bli en läxa, men eftersom bilarna ofta är gamla och i dåligt skick får beslaget inga stora ekonomiska konsekvenser.

– Folk som gör sig skyldiga till upprepade trafikbrott kör ofta riktiga skrotbilar. Sedan skaffar de fler i samma skick när vi har gjort beslag, säger Ola Stockelius, 

Vid rattfylleri har polisen rätt att ta bilen efter det tredje återfallet. 

Är brottet grovt räcker det med ett återfall för att bilen ska ställas på polisens uppställningsplats i väntan på beslut om att förverkas. 

Mellan åren 2009 och 2011 registrerades 196 bilar som beslagtagna av Malmö- och Lundapolisen, och det finns ytterligare bilar som inte syns i polisens statistik. 

– Det finns ett mörkertal som inte går att söka fram, säger Ola Stockelius. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro