ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

200 jobb hotas på Hägglunds

TT · 24 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Uppemot 200 anställda hotas av uppsägning på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Varsel kan komma redan nästa vecka, erfar TT.

Facket rasar över att regeringen inte direkt väljer Hägglunds stridsfordon där staten plöjt ner en miljard.På BAE Systems Hägglunds vill man inte direkt kommentera uppgifterna.- Men neddragningar skulle bli nödvändiga om vi inte får den här beställningen, säger bolagets informationschef Marinette Radebo.Men hur stora de blir vill hon inte gå in på.

Redan i våras skrotade Försvarsmakten planerna på ett svenskutvecklat stridsfordon som skulle tas fram tillsammans med Hägglunds. Projektet hade redan då pågått i över tio år och staten hade lagt ner en miljard kronor och företaget ungefär en halv miljard kronor.

Och nu verkar ägarna, brittiska BAE Systems, ha tröttnat, speciellt som Storbritannien sedan tidigare dragit sig ur från att beställa stridsfordonskonceptet SEP, som är en splitterskyddad enhetsplattform.I ett brev som IF Metall har skickat till försvarsminister Sten Tolgfors kräver facket att man hoppar över upphandlingsrundan som man dragit i gång och väljer Hägglunds direkt.- Varför gå på en upphandlingsrunda för ett fordon som redan finns, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.Om det inte kommer ett snabbt besked är Löfven övertygad om att BAE Systems drar sig ur projektet med varsel som följd.

I bakgrunden finns förstås prislappen, speciellt i tider av besparingar i försvaret. Att handla befintliga system på den internationella marknaden skulle säkert bli billigare — åtminstone kortsiktigt.Men om man betänker att staten redan lagt ner en miljard och att fordonet sedan kan gå på export så finns det pengar att hämta, resonerar både företag och fack.- Då kan staten få tillbaka sina utvecklingskostnader, säger Marinette Radebo.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro