ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

200 personer på skola drabbade av vinterkräksjuka

Linnéa Borgert · 30 Mar 2017
Uppdaterad 30 Mar 2017
65 procent av eleverna på Björndammens skola är frånvarande på grund av ett stort utbrott av kräksjuka. Genrebild.

65 procent av eleverna på Björndammens skola är frånvarande på grund av ett stort utbrott av kräksjuka. Genrebild. Foto: David J. Green / Alamy


Ett stort antal har personer har insjuknat i vinterkräksjukan på en skola i Partille, utanför Göteborg. "Det viktiga nu är att de som är sjuka stannar hemma så de inte smittar fler", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till GT.

klar

Artikellänk är kopierad

Våren är här, men än verkar inte vinterkräksjukan vara över. Partille kommun har, enligt GT, gått ut med information till vårdnadshavare om att det pågår ett stort utbrott på Björndammens skola. Cirka 200 personer ska ha drabbats. Anna Ligården, avdelningschef på utbildningsförvaltningen i Partille kommun, säger till tidningen att 65 procent av eleverna på skolan är frånvarande.

Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, är det ovanligt att så många drabbas samtidigt.

–  Många insjuknade under tisdagsdygnet och redan igår hade några tillfrisknat, så det verkar vara snabbt övergående. Det pågår utredning och provtagning för att vi ska kunna hitta förklaringen till utbrottet, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till GT.

Vidare säger han att mycket tyder på att det handlar om vinterkräksjuka, men man har inte fått några provsvar än. Thomas Wahlberg uppmanar de som har drabbats att stanna hemma så att inte fler smittas.

– Om det är vinterkräksjuka är det väldigt smittsamt. De som är i skolan är viktigt att de är noga med sin handhygien och tvättar sig med tvål och vatten, säger han till GT.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro