ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

200 svenskar dör av stress på jobbet – varje år

Johan Wikén · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015
Töres Theorell varnar för riskerna med ett stressigt jobb. 

Töres Theorell varnar för riskerna med ett stressigt jobb.  Foto: Pressbild/Alamy


Stress, orättvisa och höga prestationskrav på jobbet är livsfarligt. Minst 200 personer dör varje år i Sverige på grund av detta, visar en ny rapport. De psykiska kraven har ökat”, säger Töres Theorell vid Stressforskningsinstitutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många faktorer på ditt arbete som påverkar din hälsa negativt. Nattarbete, stress, höga prestationskrav och buller är bara några av dem.

I en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, slår forskarna fast att det finns en tydlig koppling till hjärt- och kärlsjukdomar, som Aftonbladet har rapporterat om. Minst 200 personer dör varje år i Sverige till följd av olika stressfaktorer på jobbet, enligt rapporten.

►LÄS MER: Därför ska du tramsa loss på jobbet

– Det är absolut så. Vi är ganska säkra på att de psykiska kraven har ökat och att människors upplevda möjlighet att påverka sitt eget arbete har försämrats de senaste 30 åren, säger Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet och ordförande i en expertgrupp som arbetat med rapporten, till Metro.

Varje år drabbas tusentals yrkesarbetande svenskar av hjärtinfarkt. Ungefär fem procent av dessa fall beror på höga krav, eller ”spänt arbete” som Töres Theorell kallar det. Varningstecken för stress kan vara sömnbrist, ångest, trötthet eller irritation. Men det finns enkla åtgärder för att förebygga riskerna.

– Det finns en hel del arbetsorganisatoriska åtgärder man kan göra för att minska riskerna. Nattarbete är en riskfaktor, man kan lägga upp nattskiften på olika sätt. Det är också viktigt att chefer lyssnar på sina anställda så att man undviker onödig stress. Det finns mycket att göra, säger han.

LÄS MER: Experten: 10 tips som motverkar stress och skador på jobbet

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro