ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2000-talets VR är det nya kaninhålet

metro · 15 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Jag minns när den första 3 D filmen visades på TV. En stor händelse. Filmen såg grönröd konstig ut när man inte hade de där rödgröna pappersglasögonen men när de kom på såg man en ny dimension.

Bilden stack ut. Det var fantastiskt. Sen blev det inte så mycket mer. På senare år har istället 3 D-grafiken utvecklats till att bli ruggigt realistisk.

Men så kom 3 D tillbaka på allvar med Avatar. En fantastisk värld som utspelar sig precis framför dig så att du kan gripa efter karaktärernas händer. Titanic ska bli 3 D. Alla filmer kommer att bli 3 D. Spelen blir 3 D. World of Warcraft har 3 D-läge och PS3 kommer snart med 3 D-effekt för alla sina spel. Fantasivärlden närmar sig den verkliga världen på alla plan.

Så vad kommer det här leda till? Att skådespelare av kött och blod byts ut till ettor och nollor. På sikt måste det vara billigare, och mer praktiskt. Inga neurotiska nycker eller krångel med humöret, inga jättegager, inget säkerhetspådrag under filminspelning.

Nya musikartister kan skapas som passar exakt till den musik som producenten har gjort. Inga drogskandaler inga förstörda hotellrum. 3 D+ is the new black.

Men det stannar inte där. VR kommer tillbaka. I slutet av 90 talet gick jag på en Virtual Reality-utbildning. Vi fick prova VR-hjälmen med tillhörande handske och det kändes så rätt. Men det var det visst inte. VR fick ingen genomslagskraft.

Virtual reality blev så småningom ett skällsord. I spelet Heavy Rain som kom i mars, använder agent Jayden en VR handske och glasögon för att hitta DNA-spår, pollen och till och med skapa sig fantastiska naturvärldar för sitt kontor.

I verkligheten används VR till brännskadade barn för att distrahera dem från smärta. Så snart kommer 3 D+ vara ett nostalgiskt retrominne. Film kommer inte bara vara en värld som utspelar sig framför dig utan runt omkring hela dig.

När du spelar kommer du att kunna gripa efter föremål och placera dem i din hand. Google kommer att bli en grotta där du jonglerar fysiskt med information och kan ta en joggingtur i New York på lunchrasten.

Med VR kan vi bli precis så nyfikna och framåt som vi vill vara. På fredagskvällen kan vi bjuda hem lite filmkändisar. 2000- talets VR är det nya kaninhålet.  + Soccet. Fotbollen som genererar energi när man spelar med den. - Att vi spolar toaletten med dricksvatten.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro