ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2001-författare avliden

TT / Metroteknik.se · 19 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Arthur C. Clarke på sin 90-årsdag i december förra året.

Arthur C. Clarke på sin 90-årsdag i december förra året. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Science fiction-författaren dog i sitt hem i Sri Lanka. Arthur C Clarke var science fiction-författaren som erkändes av såväl vetenskapsmän som astronauter. Nu har han avlidit, 90 år gammal och med miljontals läsare över hela världen.Arthur C Clarke var science fiction-författaren som erkändes av såväl vetenskapsmän som astronauter.Nu har han avlidit, 90 år gammal och med miljontals läsare över hela världen.Sir Arthur C Clarke avled på onsdagen i sitt hem i Colombo, Sri Lanka. Han dog av en hjärtattack. Den sista tiden satt han i rullstol på grund av post polio-syndrom.Han skrev närmare 100 böcker, såväl vetenskapliga som science fiction, som har översatts till ett 40-tal språk och har sålt i miljonupplagor över hela världen. Mest känd är han för "2001 - en rymdodyssé" från 1968 som han skrev i samarbete med regissören Stanley Kubrick. Kalla krigetI sin kanske populäraste roman, "Mot nya världar" (Childhood´s end") från 1953, skriver han om hur jorden får besök av rymdvarelser, vars uppdrag är att förbereda människan för nästa steg i evolutionen. Flera av hans böcker är skriva mot bakgrund av kalla kriget.Arthur C Clarke började skriva skönlitteratur på 1940-talet, samtidigt som han studerade matematik och fysik -Êmed högsta betyg. Han skrev även vetenskapliga texter, bland annat förutspådde han möjligheterna att använda sig av satelliter i fasta banor - ofta kallade Clarkebanor, som gör att den konstant kan befinna sig över samma punkt på jorden. ErkännandeSjälv kommenterde Clarke det hela i en text med rubriken "Hur jag förlorade en miljard dollar på min fritid". En advokat hade avrått honom från att söka patent på satellitidén, det hela lät alltför långsökt. Även om det var Arthur C Clarkes science fiction-romaner som fick störst genomslag så fick han vetenskapens erkännande för sitt sätt att knyta samman litteratur och forskning, att väcka allmänhetens intresse för utforskandet av rymden. – Jag är säker på att vi har kunnat åka till månen tack vare författare som H G Wells och Jules Verne. Jag är stolt över det faktum att flera astronauter jag känner har blivit det efter att ha läst mina böcker, sade han själv.

NASA

Under eftermiddagen svensk tid gick NASA ut med ett uttalande gällande Arthur Clarkes död. NASA-chefen Alan Stern skriver:

"Arthur Clarke var en begåvad vetenskaps- och science fiction-författare, och en storslagen framtidsvisionär som inspirerade ett oändligt antal unga människor från mitten av 1900-talet och framåt med hoppfulla visioner om hur rymdresor skulle förändra samhället, ekonomin och mänskligheten. Även om hans personliga odyssé här på jorden är över kommer han vision at leva vidare genom hans litterära verk. Han kommer att vara djupt saknad."

klar

Artikellänk är kopierad

TT / Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro