ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2009 blir ett tufft byggår för Göteborg

Lina Färm · 14 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Blandade boendeformer är planerade i Äppelträdgården.

Blandade boendeformer är planerade i Äppelträdgården. Foto: White arkitektbyrå / Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Förra året fick Göteborg fler nya bostäder än på 30 år, enligt siffror från kommunen. I år ser det mörkare ut för stadens mambor, trångbodda familjer och studenter, när finanskrisen skjuter byggen på framtiden. Byggbolagen lägger delar av projekt på is och andra blir inte alls av.Bland de stora projekt som kommer att stå inflyttningsklara under året finns bland annat Porslinsfabriken vid Backaplan. I första etappen blir bland annat ett sjuttonvåningshus med bostadsrätter klart.Där är många lägenheter sålda. Men intresset för att bygga bostadsrätter har annars dykt rakt ner.– Där är marknaden helt sval. Och det kan vara besvärligt för byggherrarna, för har man köpt mark som är planerad för bostadsrätter är det inte bara att ändra sig och bygga någon annan upplåtelseform, säger Lars Ivarsson, stadsbyggnadsdirektör i Göteborgs stad.På stadsbyggnadskontoret märker man en dramatisk minskning av antalet bygglovsansökningar – både vad gäller småhus och lägenheter. Det signalerar att byggandet kan gå på sparlåga under lång tid framöver.– Men det var värre i november. Det har återhämtat sig lite sedan årsskiftet men det är betydligt färre ansökningar än ett normalår, säger Ivarsson.Han får medhåll av Magnus Sigfridsson, bygglovschef för södra Göteborg. – Det finns en tendens till att avvakta. De bygglov som ändå kommer in handlar dessutom om mindre ytor. Ett står dock klart: 2009 blir inte ännu ett rekordår för byggandet. Av de 2 000 planerade bostäder som politikerna satt som mål, kommer bara 1 500 att byggas. – Så länge bankerna är restriktiva och folk är oroliga för sina jobb kommer det att vara så. Däremot byggs väldigt många hyreslägenheter nu, tusen stycken i år. Det är mer än på länge, och beror på att många överklaganden är färdiga nu, säger Owe Nilsson (S), ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg. Att byggföretagen nu är försiktiga drabbar främst marknaden för bostadsrätter. Det är lättare att fylla hyresrätter. – Många byggherrar gör bara delar av de projekt man planerat, säger Fredrik Andersson, bygglovschef för norra Göteborg.Bland detaljplanerna som väntas bli klara under året finns de 1 500 bostäder som ska byggas i östra Kvillebäcken. Hur snabbt man sedan kommer att bygga bostäderna beror på hur situationen på marknaden utvecklar sig.

Göteborgsbyggen på gång

Lillhagsparken: Detaljplanearbetet på 500 bostäder ska sättas i gång under året, programmet ska godkännas i juni. Flerbostadshus och småhus.

Saturnusgatan: Småhus, 20 till 30 stycken, byggs av Egnahemsbolaget som bostadsrätter eller äganderätt. Detalj-planearbetet startat.

Öster om Bellevue: 750 bostäder, en blandning av bostadsrätter och hyresrätter börjar byggas i år.

Kvibergs äng: Söder om Kvibergs kaserner, 400 bostäder, detaljplan ska göras.

Vid Eriksbergskranen: Ny etapp av flerbostadshus, en blandning av bostadsrätter och hyresrätter, kommer att stå klara under året.

Porslinsfariken: Backaplan, lägenheter kommer att stå klara under året.

Kvibergsterrassen: Försäljning pågår just nu.

Frölunda Torg: Byggs just nu och planerade projekt finns. Bostadsrätter.

Friggagatan: Cirka hundra bostäder byggs just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro