ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2009 ska chefen vara en riktig mjukis

Kristian Borglund · 14 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Ola Gustavsson


klar

Artikellänk är kopierad

 En av  jobbtrenderna 2009: Mjukare chefer.– Cheferna blir mer lyssnande i sin roll, tror jobb­trendspanaren Magnus Dalsvall.Är din chef ofta upptagen i möten, budgetanalyser, pro­jektarbeten och planering?Nu, 2009, spås chefens roll förändras.– Många chefer ägnar 80 procent av sin arbetstid åt administrativa sysslor i stället för att leda. I branschen har det pratats länge om att en förändring måste ske, och jag tror att 2009 blir året då man börjar gå från prat till handling, säger Magnus Dalsvall på HR-akuten. Efter 20 år som personalchef på företag som Telia och BP ägnar han sin tid åt att analysera, diskutera och föreläsa om trender inom personalområdet.Vad utmärker ”mjukisledarskapet”?– Mycket mer närvaro i medarbetarnas vardag. I stället för att lägga tiden på administration kommer 80 procent att användas till att lyssna på medarbetarna och coacha dem att utveckla både sin egen och företagets potential.Han nämner ett uttryck som det surras om just nu:”Proud people perform”. Stolta människor presterar.– Det är ett av flera tecken på att en förändring är på gång. Det är en motreaktion på löpande band-trenden vi har haft de senaste åren, där företagen har haft mycket fokus på att skapa nästan robotiserade processer med enkla rutiner och så lite spilltid som möjligt. På sikt trivs inte folk att jobba så.  Arbetsmetodiken liknar industrins löpande band-principer.Alternativa arbetsmodeller vinner nu mark.– Företag börjar återupptäcka att många medarbetare presterar bättre i en dynamisk arbetssituation.Det är i den dynamiken mjukischefen blir en nyckelspelare.

3 trender:Så förändras jobben 2009

 Mer medarbetarskap”Medarbetarskap” bygger på  att vi är varandras arbetsmiljö,  beroende av varandra för att skapa gemensam framgång. Frågor som ”Vad tänker du själv göra för att få både dig själv och dina kolleger att fungera optimalt på jobbet?” blir centrala på kurser framöver.Fokus på värdet du tillförÄr du bra på att skapa personlig relation med kunderna? Få dem att komma tillbaka ofta? Ta fram idéer? Grattis, för det blir vanligare att arbetsgivare ser till dina färdigheter än utbildning och cv. Attraktiva arbetsgivare blir magneterFöretag som trots krisen bestämmer sig för att vara en attraktiv arbetsgivare – med bra arbetsvillkor – blir magneter på arbetsmarknaden. Det är dit talangerna och kompetensen kommer att söka sig. Inte till företag med den svagaste personalpolitiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro