ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2013 års allra bästa musik

metro · 19 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013

Årets låtar, årets album och årets videor, enligt Metros musikrecensenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Väldigt charmig, smart och rolig video i bästa Twisted Sisters-stil av Tiger Bell, tycker Metros recensent Peter Lindholm.
Väldigt charmig, smart och rolig video i bästa Twisted Sisters-stil av Tiger Bell, tycker Metros recensent Peter Lindholm.Foto: Skärmdump/Youtube

PETER LINDHOLM

Årets låt

Clarence Clarity - ” Alive in the septic tank”

Hemlig artist från London som låter som Michael Jackson i ett psykotiskt tillstånd. Det är så här som Jacksons zombiefigur i ”Thriller” skulle låta om han gjorde egen karriär i dag.

Årets album

Kanye West – ”Yeezus”

Hur en lampa av Le Corbusier inspirerat till det här mästerverket är inte lätt att begripa. Men när mannen med planetens största ego rappar ”I am a god” är jag benägen att hålla med.

Årets video

Tiger Bell – ”Don’t wanna hear about your band!”

Väldigt charmig, smart och rolig video i bästa Twisted Sisters-stil. Lyckas roa för stunden, lyfter fram ett attitydproblem och pekar samtidigt ut var rockens framtid hör hemma.

MARIA FORSSTRÖM

Årets låt

Arctic Monkeys - ”Do I wanna know”

Den tryckande trumman liknar ett tungt slående sorgset fåfängt hoppfullt hjärta, texten är en påminnelse om osäkerheten innan insikten att man alldeles för sällan får som man vill.

Årets album

Honningbarna – ”Verden er enkel”

När frenetisk preppyklädd punk av fem norska slynglar får min inre kulturtant att vilja sparka omkull papperskorgar i ren eufori har de gjort i alla fall något rätt. Ja, det mesta.

Årets video

Kartellen – ”Underklassmusik”

Kartellens video är en lektion i utanförskap och jag önskar att alla ser den och anstränger sig hårt för att förstå. Se det som en bonus att det dessutom är en fruktansvärt bra låt.

ANNELI SANDBERG

Årets låt

Avicii - “Wake me up”

Aviciis och Aloe Blaccs dunderhit kom i juni och spelades sedan hela sommaren, överallt, hela tiden. Att säga att någon annan låt är årets låt är som att svära i kyrkan.

Årets album

Beyoncé – “Beyoncé”

Den “hemliga” skivan förhöjde ett trist musikår. Speciellt eftersom den är rätt så fantastisk. Jag saknar riktigt stora hittar men det vägs upp av Beyoncés röst och coola samarbeten.

Årets video

Miley Cyrus - “We can't stop”

Det är förstås utflippat med avskurna fingertoppar, uppstoppade djur och tungan som hänger ut ur munnen. Men det är aldrig tråkigt och Miley har gjort en bra låt ännu intressantare.

CHRISTOFFER RÖSTLUND

Årets låt

Infernöh – ”Kukens evangelium”

”Kuken står, jag är bättre än dig/Vad har du läst?/Kukens evangelium?/Kuken står, därför tar jag för mig”. Ja, se där! Samtidens patriarkala plågor summerade i prima skånsk råpunk.

Årets album

Sickoids – ”No home”

Årets liveupplevelse var när Sickoids blåste bort halva Köpenhamn i somras. Och även på denna tolvtummare visar trion varför inget land behärskar riktigt fet hardcorepunk bättre USA.

Årets video

Fidlar – ”Cocaine”

Nick Offerman, Ron Swanson i hitserien ”Parks and recreation”, sveper några 40:s, drar fram stuntpenis och kissar på allt. Studentikost spex till grabbig stonerrock. Men – Ron Swanson! (Känsliga varnas!)

AMETIST AZORDEGAN

Årets låt

Stor – ”Rom & kush”

Det finns nog ingen låt jag spelar mer på klubben när jag dj:ar, och den är på min personliga lista över mest-spelade hemma. Kom redan 2012, men överträffar allt som getts ut i år.

Årets album

Mack Beats - ”Centrum”

Har sällan upplevt så sofistikerat hiphop-skapande. Mack-Beats är världsklass. Punkt. Jag tror Mack-Beats kan skapa i alla genrer.

Årets video

Gonza-Ra - Blästa ut den (ve erk)

Gonza-Ra rappar som om han inte bryr sig, på hiphopbeats lika glesa som norra landet, i en video som representerar känslan av tillbakalutning som får mig att vilja vara norrlänning. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro