ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

21 600 kvinnor dömda för brott

John Lindblom · 31 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jana Gröhn har själv varit med om att ljuga i domstol för att skydda sin pojkvän. Nu arbetar hon på Rainbow Sweden, mot missbruk, kriminalitet och social utslagning. 

Jana Gröhn har själv varit med om att ljuga i domstol för att skydda sin pojkvän. Nu arbetar hon på Rainbow Sweden, mot missbruk, kriminalitet och social utslagning.  Foto: Urban Brådhe


Männen fortfarande bakom grövre brott

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2007 dömdes över 21 600 kvinnor för brott mot svensk lagstiftning. Ett av de vanligaste kvinnobrotten är mened.Flera tusen kvinnor anmäldes för att ljuga under ed inför domstolen under 2007, vilket ledde till nästan 700 fällande domar, ofta med fängelse som följd. Mened och missbruk av urkund (falsklegg på krog) är de två brott där kvinnors lagföringar andelsmässigt är fler än männens.– Man ljuger i domstolen för att skydda en partner, säger Jana Gröhn, som tidigare var kriminell missbrukare, men nu är drogfri sedan tre år.21 600 domar mot kvinnor totalt sett är den högsta lagföringssiffran mot kvinnor sedan mitten på 90-talet. Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar att det är en ökning med 4 procent från 2006. – Man var nog mer förlåtande gällande kvinnobrott förr. Men fler orsaker ligger bakom ökningen av kvinnliga fällande domar, säger Arletta Plunkett på Brås statistik och analysavdelning.Kriminella kvinnor står nu för nästan var femte brottsdom. 17,3 procent 2007 är den högsta andelssiffran någonsin. Snatteri, stöld samt narkotikabrott och trafikbrott är andra typiska kvinnobrott. – Kriminella kvinnor missbrukar nästan alltid narkotika. Jag tror brotten ökar för att kvinnor inte får samma behandling på anstalter som män. Kvinnorna gullas det för mycket med, säger Jana Gröhn.Fängelsestraffen bland kvinnor har dock gått ner sedan 2005. Kvinnorna fortsätter att undvika den grövre brottsligheten. 

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro