ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

21-åring utvisas – riskerar fängelse

Sofi Tagesson · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014

Han har bott i Sverige sedan han var 13 år gammal, gått i gymnasiet och flyttat ihop med sin kärlek. Nu utvisas den homosexuella mannen till Libanon – trots att han riskerar fängelse där. Ska jag separeras från min sambo nu plötsligt efter nästan två år tillsammans. Det enda jag vill är att få börja mitt liv”, säger den i dag 21-årige mannen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat

21-åringen kom till Sverige med sin familj redan 2006 efter att flytt kriget i Libanon. Kvar blev fadern som tvingats fly till Israel. 2007 fick familjen avslag på sin asylansökan, och även överklagan avslogs.

Efter fyra år i Sverige sökte mannen uppehållstillstånd på nytt. Han har nu hunnit bli myndig, han engagerar sig i ideella organisationer, spelar teater och gör bra ifrån sig i skolan. Han hittar också kärleken – i en annan man – och blir sambo. Trots det får han inte stanna i Sverige, något han ifrågasätter starkt.

– Det handlar om människor. Det handlar om liv. Verkligheten ser inte ut som deras paragrafer, säger han.

Enligt RFSL är sexuella kontakter mellan personer av samma kön olagligt i Libanon, och det finns rapporter om människor som har blivit dömda för detta.

Men på Migrationsverket ser man inte problemet på samma sätt.

– Det är alltid så att det ska vara individuella skäl. Beirut är samtidigt som ett Mellanösterns mecka för homosexuella. Det faktum är att det är förbjudet i lag behöver inte alltid innebära att alla människor som är homosexuella kommer att råka illa ut. Man måste alltid på det individuella planet då göra sannolikt att ”just jag kommer att råka illa ut av det och det skälet”. Så är det med alla flyktinggrundande skäl, säger Anna Högberg på Migrationsverket, beslutsfattare i ärendet.

Även om situationen för homosexuella i Libanon är bättre än i flera andra länder i området finns det inget skydd mot diskriminering eller hatbrott på grund av sexuell läggning.

– Att det inte är lika hemskt i Libanon som i Saudiarabien gör ju inte att risken för den här killen är mindre på något vis. Man ska ju göra en individuell prövning, och då kan man inte resonera på det här sättet. Det är ju helt åt skogen. Vi vet ju att lagen tillämpas, säger Stig-Åke Petersson, asylhandläggare på RFSL.

Migrationsverket bland annat i sitt beslut att det finns flera frivilligorganisationer i Libanon som arbetar för att bistå HBT-personer.

– Där är de mer som en liten informell kamratgrupp kan man kalla det. Och även om de jobbar på att förändra situationen så är de i början av en lång utvecklinsprocess, och det tar ju decennier innan man kan åstadkomma ett resultat i det landet i så fall, säger Petersson.

Dessutom har Migrationsverkets personal antytt att 21-åringen borde kunna få uppehållstillstånd.

– 21-åringen förespeglades att det inte skulle vara några problem för honom, ensam, att få uppehållstillstånd under den personliga intervjun sommaren 2013, säger familjens juridiska ombud. 

Trots det fick 21-åringen avslag på sin ansökan när beslutet kom förra veckan. I beslutet framgår också att han riskerar att få återreseförbud.

Beslutet är överklagat, och 21-åringen får nu stanna tills Migrationsdomstolen fattar beslut i frågan.

– Jag vill bara att de ska fatta att jag hör hemma här och att familjen hör hemma här, säger 21-åringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofi Tagesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro