ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

22-åring åtalas för kronkupp – föremål värda 65 miljoner stals

Karl Enn Henricsson, Linnea Bergman · 17 Jan 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Montern där kungakronorna förvarades slogs sönder, och utanför kyrkan hittades en slägga.

Montern där kungakronorna förvarades slogs sönder, och utanför kyrkan hittades en slägga. Foto: Polisen


En 22-årig man åtalas nu för den spektakulära kronkuppen i Strängnäs domkyrka. De kungliga föremålen som stals värderas till 65 miljoner kronor – och 22-åringens blod har hittats i domkyrkan. "Den här stölden drabbar inte bara kyrkan utan hela det svenska samhället", säger åklagare Isabelle Bjursten. 

klar

Artikellänk är kopierad

31 juli 2018 såg flera personer två män lämna Strängnäs domkyrka i all hast. Kort därefter hittades en glasmonter inne i kyrkan sönderslagen – och tre värdefulla föremål var borta.

Nu åtalas en 22-åring misstänkt för grov stöld och försök till grov stöld.

Mannen misstänks ha stulit Karl den IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier. Det rör sig om ett riksäpple och två kungliga kronor från 1600-talet.

Totalt värderas de tre föremålen till 65 miljoner kronor.

Montern där föremålen förvarades i kyrkan krossades under kuppen.
Montern där föremålen förvarades i kyrkan krossades under kuppen.

Åklagare Isabelle Bjursten säger under en presskonferens att det finns flera anledningar till att det rör sig om ett grovt brott. Bland annat för att föremålen stulits ur just en kyrka.

– En kyrka är ju typiskt sett en lokal som har som syfte att vara öppen och tillgänglig för allmänheten. Det är inte ovanligt att det förvaras dyra föremål i kyrkan. Man har inte samma övervakning av föremålen i en kyrka. Det bygger på en tillit till kyrkobesökarna, säger hon.

”Oersättliga ur ett kulturhistoriskt perspektiv”

Förutom att föremålen är värdefulla rent ekonomiskt är de även unika och oersättliga ur ett kulturhistoriskt perspektiv, enligt Isabelle Bjursten.

– Den här typen av begravningsregalier är ovanliga inte bara i Sverige utan även i resten av Europa. De är en del av vårt gemensamma kulturarv. De har varit föremål för utställningar både i Sverige och utomlands. Den här stölden drabbar inte bara kyrkan utan hela det svenska samhället.

Karl den IX:s krona har även skadats vid stölden. Två bergskristaller och en emaljblomma har fallit av kronan när den stals, enligt åtalet.

I bevisningen mot 22-åringen finns blodspår som har hittats på flera ställen i domkyrkan, bland annat på en spira som låg i montern där de stulna föremålen förvarades.

Båda kronorna och ett riksäpple stals från domkyrkan i Strängnäs. Två spiror och ett till riksäpple fanns kvar vid domkyrkan efter stölden. Foto: Strängnäs domkyrkoförsamling.
Båda kronorna och ett riksäpple stals från domkyrkan i Strängnäs. Två spiror och ett till riksäpple fanns kvar vid domkyrkan efter stölden. Foto: Strängnäs domkyrkoförsamling.

Enligt vittnesuppgifter ska två män ha åkt båt från en närliggande park efter att ha lämnat domkyrkan på cykel. Blod från 22-åringen har även hittats på den cykel som påträffades i parken.

22-åringens mobiltelefon har inte använts sedan på förmiddagen 31 juli 2018, alltså samma dag som stölden inträffade. Det tyder på att mannen planerat brottet, avvikit och hållit sig undan, enligt åklagaren.

I 22-åringens bil har även en rulle sopsäckar hittats, samtidigt som en sopsäck även har hittats i en buske utanför domkyrkan. En analys har gjorts för att försöka slå fast om sopsäcken utanför domkyrkan kommer från den rulle som hittats i 22-åringens bil.

Fler misstänks ha varit inblandade

22-åringen åtalas även för försök till stöld av ytterligare tre föremål som fanns i montern: två spiror och ett riksäpple, även de från 1600-talet och tillsammans värda 26,5 miljoner kronor.

Det är bara 22-åringen som nu åtalas. Men även två till personer är misstänkta för inblandning i stölden.

Flera av föremålen som lämnades kvar i kyrkan skadades.
Flera av föremålen som lämnades kvar i kyrkan skadades.

– En hypotes är att det skulle kunna vara ett beställningsjobb, har åklagaren Reena Devgun tidigare sagt till Metro.

Det handlar om en man som även han misstänks ha genomfört själva stölden. Där väntar åklagaren fortfarande på en del svar och en teknisk analys. Åklagaren Reena Devgun menar dock att det är mycket som talar för utredningen mot honom kommer att avskrivas.

– Det har varit flera personer som har varit intressanta i utredningen, men vi har inte kommit längre, säger hon.

En man i 40-årsåldern misstänks även för grovt häleri i samband med kyrkokuppen. Samma man utreddes även för inblandning i den uppmärksammade stölden av Silverbibeln i Uppsala redan 1995, vilket Metro redan tidigare berättat om.

– Det har tagits ett antal föremål i beslag i den förundersökningen, säger åklagaren Isabelle Bjursten, som i övrigt är förtegen om den pågående förundersökningen som rör honom.

Filippo Bassini, gruppchef för artsskydd- och kulturarvsbrottsgruppen samt kammaråklagarna Isabelle Bjursten och Reena Devgun under en pressträff om de stulna begravningsregalierna. Foto: TT.
Filippo Bassini, gruppchef för artsskydd- och kulturarvsbrottsgruppen samt kammaråklagarna Isabelle Bjursten och Reena Devgun under en pressträff om de stulna begravningsregalierna. Foto: TT.

”Har inte deltagit i någon planerad stöld”

De tre försvunna föremålen har inte återfunnits.

Enligt 22-åringens advokat Johan Eriksson nekar mannen till brott.

– Jag har ingen annan kommentar annat än att hans inställning är att han inte har deltagit i någon planerad stöld på det sättet som åklagaren påstår, säger Johan Eriksson.

Vad är hans förklaring till att DNA säkrats i kyrkan?

– Det kommer han att förklara i samband med rättegången. Jag kommer inte gå in på det innan rättegången börjar av det skälet att det ska höras en rad vittnen och så. Jag vill inte på något sätt påverka det skeende som komma ska vid rättegången.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro