ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

22-åring erkänner stöld av värdefulla kungakronor

Annica Ögren · 15 Feb 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019
När regalierna som stals från domkyrkan återfanns i en soptunna i Åkersberga pausades rättegången mot den 22-årige mannen.

När regalierna som stals från domkyrkan återfanns i en soptunna i Åkersberga pausades rättegången mot den 22-årige mannen. Foto: Naina Helen Jåma/TT


Den 22-åriga man som står åtalad för kronkuppen i Strängnäs domkyrka har tidigare nekat till brott, men på rättegångens sista dag som inleddes på fredagen valde han att erkänna.

klar

Artikellänk är kopierad

22-åringens advokat Johan Eriksson inledde på fredagen i Eskilstuna tingsrätt med att säga att hans klient nu att han gjort sig skyldig till grov stöld, rapporterar SVT.

– Det är han som har utfört stölden. Det ska inte rubriceras som ett försök, säger Johan Eriksson.

Rättegången, som var planerad att avslutas redan i tisdags förra veckan, men då regalierna återfanns i en soptunna i Åkersberga samma dygn valde man att pausa rättegången.

Flydde på två damcyklar

Det var den 31 juli i år som minst två personer tog sig in i Strängnäs domkyrka och stal delar av kung Karl IX:s och hans hustru Kristinas begravningsregalier.

Tjuvarna fick med sig 1600-talskungens krona, som var prydd av alltifrån guld till emalj, pärlor och bergskristall. Dessutom fick de tag på ett riksäpple och drottning Kristina den äldres lite mindre krona.

De två personerna lyckades slå sönder en monter för att få tag på föremålen. Därefter flydde de på två damcyklar, och lämnade platsen över Mälaren med hjälp av en öppen motorbåt.

Kände sig girig

Tidigare har den 22-årige mannen sagt i polisförhör att han ”känt sig girig” när han såg de kvarlämnade spirorna i den sönderslagna montern i kyrkan. Liksom att han då sträckte in handen i montern, men att han då skar sig på glaset och ångrade sig.

Men nu har mannen alltså erkänt den grova stölden.

Polisens teori är att kuppen mot kyrkan var ett beställningsjobb. Förutom 22-åringen har flera personer misstänkts vara inblandade. Bland annat en man i 40-årsåldern har utretts för grovt häleri. Den misstänkte hälaren utreddes för inblandning i den uppmärksammade stölden av Silverbibeln i Uppsala 1995, vilket Metro tidigare berättat om.

Så sent som i lördags anhölls även ytterligare en man misstänkt för inblandning i stölden.

pil
Fakta: De stulna kronorna och äpplet

Vid kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli stals delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier. De stulna föremålen var:

• Kung Karl IX:s krona – tillverkad till hans begravning i Strängnäs domkyrka 1611. Den är tillverkad i guld och emalj, och skadades vid stölden. Detaljer från kronan fanns kvar i kyrkan efter stölden.

• Kung Karl IX:s riksäpple – tillverkad till hans begravning i Strängnäs domkyrka 1611.

• Drottning Kristina den äldres krona – Karl IX:s andra hustru som avled 1625. Även den kronan tillverkades inför att hon skulle begravas i kyrkan.

Källa: Källa: Svenska kyrkan, Åklagarmyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro