ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2,2 miljarder extra för att betala sjuka

Tonchi Percan · 18 Sep 2012
Uppdaterad 18 Sep 2012
– Jag har jobbat hela mitt liv till för några år sedan. Men det går inte längre, säger Monica Johansson Berzen, 54,  som är en ”återvändare”. Hon är utförsäkrad men med rätt till 550 nya sjukpenningsdagar. 

– Jag har jobbat hela mitt liv till för några år sedan. Men det går inte längre, säger Monica Johansson Berzen, 54,  som är en ”återvändare”. Hon är utförsäkrad men med rätt till 550 nya sjukpenningsdagar. 


Regeringens ambition att minska antalet sjukskrivna går mot ett bakslag. Antalet sjukfall ökar dramatiskt igen. Försäkringskassan vill nu ha 2,2 miljarder extra i anslag. Något som finansministern Anders Borg har gått med på, erfar Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Pengar för utbetalningar av sjukpenning för 2012 räcker inte. Därför ansökte Försäkringskassan i början av juli om 2,2 miljarder i extra pengar från finansminister Anders Borg. 

Försäkringskassan räknade fel helt enkelt. Det är betydlig flera som har sjukskrivits sig under både 2011 och 2012 än vad man räknat med.

– Den största delen av ökningen beror på att personer som tidigare uppnått maximal tid i sjukförsäkringen återvänt till sjukpenning, säger Magdalena Brasch, chef för analys och prognos på Försäkringskassan.

När alliansen tog över 2006 skulle arbetslinjen stärkas och utanförskapet minska. Antalet sjukskrivna per månad var då cirka 200 000. 

Sjukförsäkringen gjordes om och på fyra år fram till 2010 halverades antalet sjukskrivna.

Nu har trenden vänt. Antalet sjukskrivna per månad i år är i snitt 30 000 högre än det var under 2010. Det visar statistik från Försäkringskassan som Metro tagit del av.

Enligt uppgift till Metro har finansminister Anders Borg nu fått öppna plånboken och Försäkringskassan kommer att få 2,2 miljarder kronor extra i år.

Petter Larsson, pressekreterare hos Anders Borg vill inte kommentera hur de mer än 2 extra miljarderna till Försäkringskassan påverkar reformutrymmet.

– Höstbudgeten ska presenteras nu på torsdag. Fram till dess kommenterar vi inte budgetarbetet.v

Monica, 54, är en ”återvändare”

2010 – när regeringen kunde stoltsera med rekordlåga sjuktal blev Monica Johansson Berzen, 54 utförsäkrad från Försäkringskassan. Samtidigt fick hon beskedet att hon hade cancer.

– Jag flyttades över till Arbetsförmedlingen. Vilken arbetsgivare skulle vilja ge mig jobb när jag har cancer, frågade jag Försäkringskassan? säger Monica.

Sedan första juli i år är hon tillbaka hos Försäkringskassan. Nu är hon en så kallad återvändare, det vill säga utförsäkrad men med rätt till 550 nya sjukpenningsdagar.

– Försäkringskassan gör mig sjuk. Jag orkar inte med pressen och nya hårda regler, säger hon.

– Regeringen och försäkringskassan borde satsa mer på rehabilitering än på att piska folk att gå tillbaka till arbete. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro