ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

23-årig svenska död i lavinolycka i Schweiz

Patrick Ekstrand · 19 Dec 2012
Uppdaterad 20 Dec 2012
23-årig svenska död i lavinolycka i Schweiz Kvinnan åkte offpist på berget Chassoure mellan Verbier och Nendaz i schweiziska alperna när lavinen utlöstes.

23-årig svenska död i lavinolycka i Schweiz Kvinnan åkte offpist på berget Chassoure mellan Verbier och Nendaz i schweiziska alperna när lavinen utlöstes. Foto: Polisen i valais, Schweiz


Schweiz. En 23-årig svenska har omkommit i en lavinolycka i Schweiz. När hon hittades hade hennes säkerhetsutrustning – en ballong som skulle hålla henne ovanpå snömassorna – inte lösts ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan, som var hemmahörande i Mellansverige, åkte offpist på berget Chassoure mellan skidorterna Verbier och Nendaz när lavinen gick vid 11-tiden. Fyra personer åkte i området där snömassorna drog fram, men det var bara 23-åringen som begravdes i snön, säger Jean-Marie Bornet vid polisen i kantonen Valais.

Den 250 meter långa och 100 meter breda lavinen gick sedan ett närmare två meter tjockt snötäcke spruckit. Kvinnan var utrustad med en lavinsändare som fortsatte avge en signal sedan hon försvunnit i snömassorna. – Omedelbart efter att vi fått larmet skickade vi 20 personer, två helikoptrar och två lavinhundar till lavinområdet. Kvinnan hittades mycket snabbt och fördes till sjukhuset i Sion med helikopter, säger han.

Kvinnan var allvarligt skadad och väl framme på sjukhuset gick inte hennes liv att rädda.

Kvinnan hade en så kallad Avalanche Air Bag – en ballong som man snabbt fyller med gas för att hålla sig flytande ovanpå snömassor – men den hade inte lösts ut, säger Bornet.

Tjugotreåringen försökte blåsa upp ballongen, något som måste göras manuellt, men det var i går oklart vad som gick fel. 

Sara Brandt-Hanson på UD bekräftar den schweiziska polisens uppgifter och säger att 23-åringens anhöriga har underrättats.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro